Invazia rusă din Ucraina a intensificat preocupările privind stabilitatea Balcanilor de Vest, regiune care încă poartă rănile celor mai recente războaie din Europa și unde o parte din problemele legate de conflictul din anii '90 au rămas nerezolvate.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut joi o reangajare a UE în Balcanii de Vest în fața noilor tensiuni din regiune și a interferenței puterilor regionale care urmăresc să destabilizeze Europa, transmite AFP.
Slovenia, care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, și-a anunțat intenția de a relansa extinderea UE în zona Balcanilor de Vest, după ce discuțiile au fost frânate în ultima perioadă.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologi din 8 state membre au trimis o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, prin care solicită o discuție strategică referitoare la Balcanii de Vest.
Comisia Europeană a adoptat marți un amplu Plan economic și de investiții pentru Balcanii de Vest, care urmărește să stimuleze redresarea economică pe termen lung a regiunii.
Comisia Europeană a adoptat un pachet de asistență macrofinanciară în valoare de 3 miliarde de euro pentru zece state din cadrul politicii de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de COVID-19.
Ca parte a răspunsului global la pandemia de COVID-19, Comisia Europeană a anunțat o sumă de până la 38 de milioane de euro sub formă de sprijin imediat pentru Balcanii de Vest,
Reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest atrage atenția asupra faptului că Rusia încearcă să divizeze statele din regiune și să să împiedice integrarea lor.
Pentru a face pe plac Franței, Comisia Europeană propune un nou proces privind aderarea la UE, care va include modalități de sancționare a statelor care nu respectă standardele europene
Alerte de smog și poluare atmosferică au fost emise în mai multe orașe din Balcanii de Vest, generând o serie de proteste și apeluri publice prin care rezidenții au cerut autorităților locale să adopte măsuri pe termen lung contra acestor fenomene.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.