Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au decis să se retragă din Convenția de la Ottawa, tratatul care interzice minele antipersonal, ca răspuns la îngrijorările cu privire la amenințarea pe care Rusia o reprezintă față de Flancul Estic al NATO.
După ce Kremlinul a avertizat că cererile sale pentru o influență mai mică a NATO în Europa de Est rămân în vigoare, țările în cauză avertizează că luarea în considerare a Moscovei le-ar pune în pericol, scrie „Cadena Ser” (Spania).
În weekend, statele baltice s-au deconectat de la rețeaua electrică rusă, care le-a apriovizionat timp de zeci de ani, și s-au conectat la sistemul european prin Finlanda, Suedia și Polonia. Prețurile la energie electrică au început să crească rapid.
Sâmbătă, Estonia, Letonia și Lituania s-au deconectat de la rețeaua electrică a Rusiei, punând astfel capăt dependenței lor energetice și întărindu-și securitatea, scrie „The Guardian” (Mare Britanie).
Ministrul Afacerilor Externe din Estonia, Margus Tsahkna, a declarat că Europa ar trebui să ia în considerare interzicerea aplicației chinezești TikTok, urmând exemplul Statelor Unite.
Estonia îndeamnă UE să urmeze exemplul Statelor Unite, luând în considerare interzicerea TikTok pe pământ european, notează agenția italiană de știri ANSA.
În paralel cu războiul din Ucraina, Rusia duce și o altă formă de război, tot mai intens, cu restul Bătrânului Continent. Europenii nu au o strategie prin care să facă față acestui lucru, scrie într-un editorial Sylvie Kauffmann, în „Le Monde”.
UE a amenințat joi că va adopta noi sancțiuni împotriva navelor rusești, după ce Finlanda a anunțat că investighează un petrolier care a plecat dintr-un port rusesc pentru „a sabota” un cablu electric subacvatic care transporta electricitate.
Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat că Federația Rusă, în calitate de agresor, și-a atins deja obiectivul, transmițând lumii un semnal despre „normalitatea” ocupării teritoriului altui stat.
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia lui Putin ar ataca Europa? Și care ar fi primele zone pe care le-ar lovi? Liderii europeni își pun această întrebare, scrie „La Stampa” (Italia).
Premiera estonă, ea însăși o candidată la conducerea NATO, s-a întâlnit cu omologul olandez Mark Rutte, aflat în vizită în țările baltice pentru a obține sprijin pentru șefia Alianței Nord-Atlantice. Și președintele lituanian îl sprijină pe olandez.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.