Țările Uniunii Europene urmăresc să prezinte un front unitar în zilele următoare împotriva lui Donald Trump, aprobând o primă serie de taxe vamale țintite, în valoare de până la 28 de miliarde de dolari, asupra unor importuri de produse din SUA.
Oponenții lui Donald Trump s-au angajat sâmbătă în prima lor demonstrație de forță de la realegerea miliardarului, mărșăluind cu miile în câteva sute de orașe din Statele Unite, scrie „Courrier International” (Franța).
Sub amenințarea unei posibile invazii ruse, Parlamentul European a făcut un pas înainte la Strasbourg pentru a întări securitatea externă a celor 27 de state membre. Acesta este un plan de consolidare a securității și a politicii externe.
Comerțul susține prosperitatea globală, iar UE sprijină un comerț liber și echitabil. Liderii europeni răspund astfel războiului comercial declanșat de Donald Trump, potrivit agenției ANSA (Italia).
În iulie 2024, liderii a treizeci și două de țări s-au reunit la Washington pentru a sărbători, sub acest motto mobilizator, aniversarea a 75 de ani de existență a Alianței Transatlantice, revigorată de agresiunea rusă în Ucraina.
Comisia Europeană a lansat, miercuri, cereri pentru o nouă rundă DiscoverEU, punând la dispoziția tinerilor în vârstă de 18 ani din întreaga Europă aproape 36.000 de permise de călătorie gratuite, informează Executivul comunitar.
În contextul în care numerarul este tot mai puțin folosit, iar plățile instant devin noua normă, experții avertizează că, în viitorul apropiat, Europa ar trebui să adopte o soluție alternativă de plată – precum sistemele bazate pe coduri QR.
În primul trimestru al anului, Rusia a crescut exporturile de gaze naturale către Europa prin gazoductul Turk Stream cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut, a informat agenția rusă de presă TASS, scrie „Mediapool” (Bugaria).
Administrația Trump ar putea oferi un sprijin redus, sau chiar inexistent, Europei în cazul unei agresiuni rusești, potrivit unui document confidențial al Pentagonului, obținut de „The Washington Post”, scrie „L'Indépendant”, ziar regional francez.
Războiul din Ucraina și competiția geopolitică în creștere plasează Europa în fața unei probleme critice: își poate asigura continentul propria securitate fără a depinde de Statele Unite?, se întreabă „Diário de Notícias” (Portugalia).
Tensiunile în creștere în Europa reaprind temerile de a nu se repeta greșelile care au precedat alte războaie, observă „La Razon” într-un articol publicat sub semnătura lui Carmen Oporto.
Tensiunile tot mai mari ca urmare a revenirii liderului republican la Casa Albă au pus UE în ofensivă, cu un ambițios plan de reînarmare; apărarea și securitatea au devenit noua prioritate, scrie Julieta Nassau în „La Nacion” (Argentina).
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.