”Prin recunoașterea Kosovo, Ucraina va pierde imediat totul", a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, după informații potrivit cărora Kievul ar analiza posibilitatea deschiderii unui birou de legătură la Priștina și recunoașterea Kosovo.
Aproximativ 25 de membri ai forței conduse de NATO (KFOR) au fost răniți luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranții sârbi cer retragerea primarilor albanezi, conform unui comunicat al KFOR, citat de AFP.
Parlamentul European încurajează parcursul european al Kosovo, solicitând în același timp României, Greciei, Ciprului și celorlalte țări care nu l-au recunoscut încă să își revizuiască poziția, scrie Deutsche Welle.
Cetățenii kosovari vor putea să călătorească în UE iar cetățenii țărilor UE în Kosovo fără viză timp de până la 90 de zile, se anunță într-un comunicat publicat după votul din plenul Parlamentului European.
Festivalul Balkan Trafik dedicat culturilor din Balcani revine la Namur, apoi la Bruxelles în perioada 27-29 aprilie, ocazie pentru La Libre Belgique să facă un reportaj în Kosovo, acolo unde a început totul.
Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că formarea Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo nu este posibilă deoarece este anticonstituțională și că Serbia trebuie să plătească despăgubiri după războiul din 1999.
Ministrul sârb de externe, Ivica Dacici, a declarat că, în cazul unui vot, Kosovo are suficiente voturi pentru a fi primit în Consiliul Europei, având în vedere câte state membre i-au recunoscut independența.
Sârbii care protestează din orașul divizat etnic Mitrovica, din nordul Kosovo, au ridicat noi baricade marți, la câteva ore după ce Serbia a anunțat că a pus armata în cea mai mare alertă de luptă, relatează Reuters.
Tensiunile de la frontiera dintre Serbia și Kosovo persistă de mai multe săptămâni. Belgradul se pregătește să-și desfășoare armata "de-a lungul liniei administrative" cu Kosovo.
Albin Kurti avertizează că escaladarea tensiunilor este doar în beneficiul lui Putin, în timp ce etnicii sârbi ridică baricade pe drumurile din nordul țării.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.