Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat pentru Bloomberg că Serbia este recunoscătoare Moscovei pentru sprijinul acordat în problema Kosovo, dar Serbia nu sprijină agresiunea împotriva Ucrainei, relatează Beta.
Fostul șef al Agenției de Securitate a Armatei Serbiei, Momir Stojanovici, a apreciat că Serbia va suferi consecințe grave în urma deciziei SUA de a nu mai colabora cu Agenția de Securitate și Informații a Serbiei (BIA).
Ministrul sârb de externe, Ivica Dacici, a declarat că, în cazul unui vot, Kosovo are suficiente voturi pentru a fi primit în Consiliul Europei, având în vedere câte state membre i-au recunoscut independența.
Sârbii care protestează din orașul divizat etnic Mitrovica, din nordul Kosovo, au ridicat noi baricade marți, la câteva ore după ce Serbia a anunțat că a pus armata în cea mai mare alertă de luptă, relatează Reuters.
Tensiunile de la frontiera dintre Serbia și Kosovo persistă de mai multe săptămâni. Belgradul se pregătește să-și desfășoare armata "de-a lungul liniei administrative" cu Kosovo.
La prezentarea programului "UE pentru statul de drept" s-a anunțat că Serbia va primi 20,8 milioane de euro pentru a îndeplini obiectivele din cadrul Capitolelor 23 (Justiție și drepturi fundamentale) și 24 (Drepturi, libertăți și securitate).
O propunere recentă franco-germană pentru un nou cadru de dialog între Kosovo și Serbia, consultată de EURACTIV, arată, pe baza interpretărilor textului, cât de puțină sinergie există între cele două părți pentru a rezolva problema.
"Serbia se grăbește să reducă dependența energetică de Rusia, iar sancțiunile impuse Moscovei obligă Belgradul să facă planuri de reducere a achizițiilor de petrol și gaze naturale de la partenerul tradițional", spune președintele sârb, potrivit FT.
Bruxelles-ul face presiuni asupra președintelui Aleksandar Vucic pentru a-l îndemna să-și aleagă mai clar direcția. Angajată în procesul de aderare la UE, Serbia ar putea fi obligată să aplice sancțiuni împotriva aliatului său rus.
Stabilitatea Balcanilor este importantă pentru Europa și Turcia, a amintit președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, în timpul vizitei sale la Belgrad, unde l-a întâlnit pe șeful statului sârb Aleksander Vucici.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.