Căderea lui Bashar al-Assad reașează cărțile în Orientul Mijlociu pentru că odată cu dezmembrarea axei "rezistenței", Iranul este mai izolat ca oricând.
Rebelii sirieni, conduși de grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham, au răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urma unei ofensive care a durat doar unsprezece zile.
Cel care se vede viitorul lider al Siriei a evoluat în umbra Al-Qaida și a Statului Islamic, înainte de a se rupe de aceste grupări teroriste. Astăzi arată o schimbare uluitoare, dar nu se știe dacă este reală sau oportunistă, scrie Liberation.
După cum scria cândva Hemingway, referindu-se la faliment, colapsul regimurilor autocrate tinde să se desfășoare gradual, iar apoi brusc - puțin câte puțin, până când cade totul deodată, notează The Atlantic.
Rebelii sirieni au anunțat, într-o declarație de la televiziunea publică de duminică dimineață, că au eliberat Damascul și că au răsturnat regimul de 24 de ani a lui Bashar al-Assad, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.
În contextul escaladării din nord-vestul Siriei și a perspectivei ca ofensiva militară să avanseze spre capitală, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Siria să părăsească țara pe orice rută sigură existentă.
Principalele subiecte la ultima reuniune din acest an a miniștrilor de Externe din țările NATO au fost înarmarea și strategiile de apărare, notează Milliyet (Turcia).
Statele Unite au lovit marți în Siria un „depozit de arme” aparținând unui grup „sprijinit de Iran”, a anunțat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), notează AFP, preluată de Agerpres.
Președintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat că este pregătit să se întâlnească cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în funcție de "conținutul" discuțiilor, ca răspuns la o mână întinsă de către președintele turc.
Președintele sirian a recunoscut că menține contacte "din când în când" cu Statele Unite, la mai puțin de un an de la reabilitarea sa în lumea arabă, scrie Courrier International.
Două atacuri din această lună confirmă tendința înregistrată de la începutul anului: atacurile ISIS, declarată înfrântă în Siria în 2019, rămân intermitente, dar se înmulțesc pe termen lung în centrul și în nord-estul țării.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.