Guvernul israelian a validat un plan de colonizare pentru a-și dubla prezența demografică în partea din Golanul sirian anexat, după căderea lui Bashar al-Assad în Siria. Această decizie stârnește critici internaționale puternice, notează „France 24”.
Președintele sirian înlăturat, Bashar al-Assad, a asigurat luni că nu a fugit premeditat din Damasc în ziua în care capitala a fost ocupată de rebeli, spunând că Moscova a cerut evacuarea lui, în prima sa declarație de la fuga sa din Damasc.
„Am instruit liderii diplomatici să meargă în Siria și să ia contact cu noua conducere”, a spus Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, la sosirea la primul său Consiliu pentru Afaceri Externe, informează ANSA (Italia).
Pe marginea summitului din orașul iordanian Aqaba, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite au avut contacte directe cu grupul rebel Hayat Tahrir al-Sham, notează „Euronews” (Italia).
HTS nu a apelat în Idlib la excesele demente ale rivalilor săi jihadiști din ISIS, scrie Jonathan Spyer, jurnalist și analist specializat în Orientul Mijlociu, în publicația britanică „The Spectator”.
Regimul fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, care a început războiul civil sirian în urmă cu 13 ani, a căzut, dar armele din Siria nu au scăzut, scrie Adrià Rocha Cutiller în „El Periodico” (Spania).
Autoritățile ruse l-au convins pe președintele sirian Bashar al-Assad că va pierde războiul în fața unor grupări armate conduse de islamștii din Hayat Tahrir al-Sham și i-au propus ca să părăsească țara, cu ajutorul serviciilor secrete ruse.
Forțele Democratice Siriene (SDF), o coaliție de grupuri din nordul Siriei dominată de organizații kurde, afirmă că Turcia și milițiile siriene aliate au continuat bombardamentele miercuri în zonele din apropierea orașului Kobani, lângă Turcia.
O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare ar arăta un depozit din Siria plin cu captagon, un drog ilicit care a transformat țara într-un narco-stat sub conducerea fostului președinte Bashar al-Assad, informează CNN International.
Moscova riscă să piardă baza navală din Tartus și baza aeriană din Hmeimim. Două poziții cheie pentru puterea militară rusă în Mediterana și Africa, notează „Le Point” (Franța).
Mohammed al-Bashir a fost numit în post de rebelii islamiști care au răsturnat guvernul, promițând poporului sirian „stabilitate” și „calm”, scrie „Le Point” (Franța).
După 50 de ani la putere, regimul condus de Assad cade în Siria. Forțele rebele conduse de militantul islamist Hayat Tahrir al-Sham au răsturnat regimul sirian al lui Bashar al-Assad, lansând o ofensivă-fulger în toată țara, cucerind orașe-cheie.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.