Președinția României la Consiliul Uniunii EuropeneLuminița Odobescu: România este decisă să contribuie la consolidarea proiectului european
Reprezentantul permanent la Bruxelles vorbește despre proiectele României în perioada în care va deține Președinția Consiliului UE, „o perioadă încărcată, plină de provocări, atât în plan logistic, cât și în privința agendei europene”.
România și cetățenii săi sunt ferm deciși să contribuie la consolidarea proiectului european, pe baza respectării valorilor și principiilor fundamentale ale UE, în perioada exercitării președinției române a Consiliului Uniunii Europene, afirmă reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Luminița Odobescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Diplomatul spune că este esențial ca românii să simtă că „acest proiect european le aparține”, arătând că urmează o perioadă încărcată, plină de provocări, atât în plan logistic, cât și în privința agendei europene.
„Președinția rotativă implică, de multe ori, adaptarea la neprevăzut, reacții rapide și soluții sustenabile”, adaugă ea.
„Mandatul țării noastre este pentru și despre cetățeni, având în centru așteptările lor cu privire la Uniunea Europeană, dar și rolul României în cadrul proiectului comunitar. (...) Vorbim despre peste 1.600 de reuniuni tehnice și aproximativ 50 de reuniuni ministeriale care au loc la Bruxelles, alături de alte evenimente de promovare, la care se adaugă cele organizate în România, este un efort logistic uriaș al întregii administrații publice din România. Va fi un adevărat maraton diplomatic, pe parcursul căruia ne dorim să prezentăm partenerilor europeni, dar nu numai, și reprezentanților instituțiilor europene o Românie ambițioasă, creativă și modernă, atașată profund proiectului european”, mai spune Luminița Odobescu.
În opinia sa, un moment central al președinției române a Consiliului UE va fi Summit-ul de la Sibiu, din 9 mai, care va fi dedicat viitorului UE și noii Agende strategice a liderilor UE. Summitul de la Sibiu precede alegerile europene, când cetățenii își vor afirma opțiunile și vor decide asupra cursului Uniunii Europene în următorii 5 ani.
Totodată, reprezentantul permanent al României pe lângă UE subliniază că aderarea țării noastre la spațiul Schengen rămâne un obiectiv politic important și că o decizie pozitivă ar aduce avantaje reale Uniunii Europene, contribuind la creșterea capacității sale de a răspunde mai bine provocărilor actuale de securitate, ținând cont de excelenta expertiză a României la acest capitol.
Referitor la ieșirea efectivă a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din UE, care va avea loc în mandatul președinției române a Consiliului UE, diplomatul român apreciază că, deși Marea Britanie se pregătește să plece, cooperarea aprofundată în viitor, profunzimea legăturilor istorice și valorile comune împărtășite conturează reperele unei relații viitoare importante deopotrivă pentru Londra și Bruxelles.
În legătură cu viitorul Uniunii Europene, Luminița Odobescu punctează că unitatea trebuie să rămână esența proiectului european și forța care să permită depășirea provocărilor care au afectat UE în deceniile sale de existență.
De asemenea, ambasadorul consideră că este important ca mediul de afaceri din România să fie mult mai prezent în diversele asociații europene pentru a-și putea promova mai bine interesele.
Comentarii