România se opune condiționării accesului la fondurile europene de situația statului de drept, afirmă, într-un interviu acordat AFP, ministrul Teodor Meleșcanu, subliniind că funcționarea justiției ar trebui să fie ”apanajul fiecărei țări”.

”Dacă cineva îmi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, aș fi pregătit să descut despre acest lucru", a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, într-un interviu acordat agenției France-Presse, relatează Mediafax.

La propunerea Comisiei Europene, Parlamentul European a aprobat recent un proiect de rezoluție care prevede suspendarea sau reducerea plăților fondurilor europene către guvernele care aduc prejudicii statului de drept.

"Eu nu cred că ar trebui să existe o astfel de asociere", a susținut Teodor Meleșcanu, apreciind că fondurile UE sunt "un element fundamental, pe care se întemeiază întreaga filosofie a UE".

Referindu-se la criticile Bruxellesului și Washingtonului privind modificări care ar amenința instituții democratice din România, Teodor Meleșcanu a declarat că reformele în sistemul judiciar au fost făcute "în mod transparent", subliniind că "funcționarea justiției este apanajul fiecărei țări": 

"Noi respectăm opiniile critice, dar acest lucru nu înseamnă că le considerăm și ca fiind corecte".

O declarație asemănătoare a făcut și ministrul Justiției, Tudorel Toader, chestionat de membrii Comisiei LIBE a Parlamentului European.

Știm că statul de drept se structurează în momente diferite, în țări diferite. Nu suntem toți la aceleași linii, pentru că avem tradiții juridice diferite - un adevăr care este mai mult decât evident. Comun este că statul de drept trebuie să funcționeze în baza Tratatelor, trebuie să funcționeze prin asimilarea standardelor comune europene”, a declarat Tudorel Toader pe 23 ianuarie, la prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European.