Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, și-a exprimat joi, la reuniunea de tip Gymnich de la București, dezamăgirea față de ritmul procedurilor de integrare a statelor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană.

Întrebat de declarația sa de anul trecut, potrivit căreia ar trebui până în 2025 Balcanii de Vest să intre în UE, șeful diplomației ungare s-a arătat ”foarte dezamăgit” de viteza extinderii.

”Noi credem că statele din Balcanii de Vest ar trebui integrate într-un ritm mult mai rapid decât cel actual. Credem că Serbia și Muntenegru merită să devină membre mult mai înainte de 2025”, a declarat la București Peter Szijjarto, adăugând că integrarea lor e în interesul economic și de securitate al Uniunii Europene.

 

 

Subliniind că e important ca procedurile de extindere să fie continuate, ministrul ungar de Externe a susținut că țările occidentale și Comisia Europeană nu înțeleg chestiunea Balcanilor ”pe deplin”.

”Din păcate, din anumite motive, țările occidentale și Comisia Europeană nu înțeleg această chestiune pe deplin. Noi, cei din Europa Centrală, românii, ungurii, polonezii fiind în vecinătate, înțelegem mai bine. Asta e geografia”, a conchis oficialul ungar.

Integrarea Balcanilor de Vest a fost una dintre prioritățile Președinției bulgare a Consiliului UE, din primul semestru al anului trecut. Președinția austriacă nu a continuat pașii mărunți făcuți de Sofia, iar Bucureștiul nu dă semne că are forța necesară să impună subiectul pe agenda europeană, ocupată cu alte teme mai urgente.

Există cel puțin dorința de a face progrese. La începutul anului, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, declara, pentru Radio România Actualități, că nu poate exista securitate europeană fără stabilitatea pe care o aduce perspectiva extinderii.

”Noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a facilita, într-adevăr, adoptarea unor concluzii care să fie cât mai favorabile și să ofere perspective și țărilor din Parteneriatul Estic, și țărilor din Balcanii de Vest, de a deveni state membre ale UE în viitor”, preciza șeful diplomației române.