26 de miniștri ai Culturii au semnat Declarația privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a semnat Declarația privind rolul culturii în timpul crizei COVID-19, alături de alți 25 de miniștri din Uniunea Europeană.
Acest document programatic reprezintă un prim rezultat al reuniunii informale a miniștrilor culturii din 8 aprilie, organizate în sistem de videoconferință de către Președinția croată a Consiliului Uniunii Europene.
Cu ocazia reuniunii au fost examinate consecințele pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor culturale și creative, în vederea adoptării unor măsuri de atenuare a efectelor negative ale crizei. La conferința video au participat 26 de miniștri ai culturii și trei comisari (Věra Jourová, Mariya Gabriel și Thierry Breton).
,,Eforturile pe care le-am susținut, pe plan național, pentru diminuarea efectelor negative cauzate de criza COVID-19 asupra sectoarelor culturale și creative sunt dublate de o asumare din partea fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Este necesară continuarea demersurilor pentru a sprijini revenirea cât mai rapidă a acestor industrii. Declarația reafirmă solidaritatea față de artiști, jurnaliști și față de toți cetățenii Uniunii Europene, pentru care formele de exprimare culturală sunt o necesitate în viața de zi cu zi’’, a menționat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Declarația miniștrilor Culturii din statele membre UE salută atât măsurile adoptate la nivel național, cât și pe cele ale Comisiei Europene, definind, totodată, pași de acțiune pentru viitor.
Textul accentuează relevanța inițiativelor de susținere a sectoarelor culturale și creative, inclusiv a celor din domeniul audiovizual și mass-media, care vin în sprijinul întreprinderilor și al persoanelor afectate de criză, protejând în egală măsură bunăstarea cetățenilor europeni, prin facilitarea accesului acestora la conținut cultural online.
Totodată, declarația accentuează importanța culturii ca resursă-cheie în perioada de recuperare de după criză. Un rol vital în această perioadă îl deține mass-media, în contextul în care raportarea, credibilitatea și dedicarea jurnaliștilor reprezintă adevărate valori în combaterea dezinformării și a știrilor false, mai necesare acum decât oricând.
Nu în ultimul rând, au fost conturate următoarele demersuri de coordonare europeană:
Elaborarea unor evaluări periodice pentru a acționa în mod corespunzător;
Propunerea de soluții pentru ca eforturile la nivel UE, într-o perspectivă multianuală, să completeze măsurile naționale actuale, cu o atenție specială la flexibilitatea și inițiativele digitale din cadrul programului Europa Creativă;
Garantarea faptului că ajutorul oferit prin programele și fondurile UE va susține sectoarele culturale și creative și va contribui la redresarea acestora.
Comentarii