Într-o zi de decembrie a anului 1956, oficiali de la Bonn se întâlnesc cu experți din landurile germane pentru a stabili cum îi vor distribui în întreaga RFG pe ungurii care părăseau țara după represiunea sângeroasă a Revoluției ungare din 1956.

Peste 200.000 de persoane au plecat atunci din Ungaria. Doar 11.000 au revenit în
țară. 

Negocierile au fost dificile, dar la sfârșitul zilei exista un plan pentru plasarea a 10.000 de persoane care plecaseră din Ungaria pentru a-și găsi refugiul în Republica Federală Germană (RFG), scria Der Spiegel, pe 5 decembrie 1956.

La acea vreme, Germania nu avea de gestionat doar problema refugiaților ungari. Trebuia să se ocupe și de circa 150.000 refugiați din URSS, 225.000 de persoane strămutate, plus 23.000 de apatrizi.

Din relatările Der Spiegel situația de atunci seamănă, păstrând proporțiile, cu ceea ce se întâmplă acum.

La rugămintea cancelarului austriac, Guvernul de la Bonn a trimis o echipă din cadrul Ministerului de Interne în Austria pentru a supraveghea călătoria refugiaților care tranzitau Austria pentru a ajunge în RFG.

La centrul din Eisenstadt, oraș din landul austriac în care au fost descoperiți, recent, 71 de refugiați sufocați într-un camion, un oficial era disperat că nu avea suficiente paturi și alimente pentru refugiați.

Aceștia doreau să ajungă în RFG, atrași de miracolul economic vest-german. Aveau să afle de la oficiali veniți de la Bonn că în RFG o persoană muncește aproape două zile pentru o pereche de pantofi, față de aproape o lună în Ungaria.

Birocrația de la Bonn s-a simplificat semnificativ în Austria. Pentru a primi drept de azil, refugiații furnizau numele, data și locul nașterii, ocupația și data la care au trecut granița.

Interes pentru refugiați au avut și firmele germane. Acestea au trimis reprezentanți de la filialele din Austria să-i caute pe refugiații cu specializări în diverse domenii.

”O mână de ajutor” au dat și soldații sovietici. Pentru 200 de forinți sau pentru diverse bunuri (ceasuri, bijuterii), soldații sovietici închideau ochii și-i lăsau pe oameni să treacă granița în Austria.

200.000 de refugiați ungari în 1956

Potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați, circa 200.000 de persoane au părăsit Ungaria, după eșecul Revoluției din 1956.

Dintre aceștia, doar 11.000 au revenit în Ungaria, după amnistia Guvernului János Kádár.

Cei mai mulți au ajuns în SUA – peste 35.000, Canada – peste 24.500, Marea Britanie – peste 20.500, RFG – peste 14.200, Elveția – aproape 12.000, Franța – peste 10.000 și Australia – în jur de 9.400.

Implicarea comunității internaționale a fost remarcabilă, iar refugiații au avut la dispoziție 200 de centre de primire în Austria, RFG, Italia și Grecia, potrivit unui studiu publicat de Eastern Journal of European Studies.

Donația unui sirian pentru refugiații din RDG, în 1989

Un bărbat din Siria a donat o sumă importantă de bani, mai mare decât valoarea unui salariu din țara sa, pentru cetățenii din fosta Republică Democrată Germană care fugeau, în 1989, în RFG, potrivit Deutsche Welle.

Cu puțin timp înainte de căderea Zidului Berlinului, un bărbat s-a prezentat la Ambasada Germaniei de la Damasc și a donat 2.000 de lire siriene pentru refugiații est-germani care încercau să ajungă în RFG prin Ungaria și Cehoslovacia.

Bărbatul le-a spus diplomaților că a fost ”mișcat” de situația grea a est-germanilor care fugeau din cauza regimului comunist din RDG.

Ministerul de Externe de la Bonn a dat banii unei asociații care îi ajuta pe refugiații est-germani.