Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că se va discuta în CSAT chestiunea refugiaților, îndemnând populația să nu fie niciun fel de panică în acest sens ăi subliniind că nu e momentul pentru discursuri „ex-șovine”.

Victor Ponta a anunțat, la începutul ședinței de guvern, că în CSAT va avea loc o discuție ”pe zona de pregătire a României pentru ceea ce este categoric în acest moment problema nr. 1 a Europei, și anume gestionarea crizei umanitare a refugiaților”.

”Vreau să dau un mesaj, pe de o parte, către populația României de a nu fi niciun fel de panică. Noi luăm și facem ceea ce depinde de noi”, a spus Ponta.

Pe de altă parte, șeful Guvernului a susținut că nu este momentul pentru ”discursuri populiste, demagogice, ex-șovine”.

”Sunt oameni politici pe care i-a uitat lumea prea repede și vor să vină din nou în atenție și deodată se trezește în ei spiritul geto-dac de a lupta cu toată lumea”, a afirmat premierul.

Anterior, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, premierul a spus că riscurile unui atac terorist în România sunt mici, iar problema este că unii politicieni fac declarații "aberante" pe această ”temă de populism”.

"Problema noastră nu este asta, problema noastră este că unii politicieni, din populism sau pentru că nu-i mai băgați dumneavoastră în seamă, fac tot felul de declarații aberante. Să nu primim musulmani că sunt toți teroriști, ceea ce o aberație, știe orice om normal”, a afirmat Ponta.

”Când românii au mers în Europa, ne-a plăcut. Cum adică să închidem granițele? Trebuie să mergem într-o politică europeană", a afirmat Victor Ponta.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți seara, la B1 Tv, că România ar trebui să refuze să primească refugiați, precizând că "nu este problema noastră".

Băsescu a mai spus că România este o țară creștină, care ar trebui să integreze musulmani, în condițiile în care nu a putut să facă acest lucru cu romii.

Tot marți, consilierul prezidențial Leonard Orban a precizat, la Europa FM, că România va primi peste 1.700 de refugiați, primii urmând să sosească în noiembrie.