Ankara a ezitat mult timp înainte de a se implica activ în lupta împotriva ISIS. Pentru prima dată, avioane de luptă turcești au participat, săptămâna trecută, la loviturile aeriene conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Siria.

Turcia a participat la lupta coaliliei internaționale împotriva Statului Islamic, avioane de luptă turcești luând parte pentru prima dată la bombardamentele efectuale împotriva acestei organizații islamiste, a anunțat, sâmbătă, Ministerul de Externe de la Ankara, relatează Neue Zürcher Zeitung.

ISIS a cucerit teritorii mari în Irak și Siria și a proclamat acolo un califat.

Potrivit agenției Anadolu, atacurile aeriene la care a participat și Turcia au vizat ține precise din Siria. Decizia Turciei de a se implica vine după ce, pe 20 iulie, ISIS ar fi lansat un atac asupra orașului Suruc, din sudul Turciei.

Totodată, după negocieri dure, Turcia a permis, recent, Statelor Unite să folosească baza aeriană de la Incirlik, facilitând astfel atacurile aeriene împotriva țintelor ISIS din Siria.

După atacul din 20 iulie, avioanele de luptă turcești au lansat atacuri asupra unor poziții ale Partidului Muncitoresc Kurd (PKK). La rândul său, PKK și-a intensificat acțiunile împotriva forțelor de securitate turcești.

Criticii susțin că, sub pretextul combaterii ISIS, Ankara vizează de fapt Partidul Muncitoresc Kurd. Unitățile de Protecție a Poporului Kurd (YPG) luptă împotriva ISIS în nordul Siriei, partidul acuzând, luna trecută, faptul că Turcia a lansat atacuri împotriva unor sate cu populație kurdă din regiune.