Platforma ungară aHang a lansat o petiție online pentru demisia ministrului ungar de externe fiind că "departamentul de externe condus de Szijjártó știa exact despre atacurile cibernetice rusești, care au fost numite drept minciuni de campanie”.

Potrivit platformei ungare, pe lângă minciunile sale, ministrul ungar de externe trebuie să plece, deoarece nu și-a putut proteja nici măcar propriii subalterni și colegi, relatează ziarul Nepszava, care a relatat despre faptul că portalul ungar 444 a prezentat noi documente care dovedesc că serviciile secrete militare și civile ale Rusiei au efectuat un atac amplu de hackeri împotriva sistemelor Minsterului ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior.

Într-o operațiune organizată de serviciile secrete ruse, zeci de mii de documente confidențiale, informații și date personale au căzut în mâinile hackerilor ruși și, probabil, imediat în mâinile statului rus.

Potrivit unui document care a ieșit la iveală, rușii au luat tot ce au putut. Cazul a fost dezvăluit de Direkt36 (atelier de jurnaliști de investigație) în martie 2022, moment în care Ministerul Afacerilor Externe a clasificat cazul, pur și simplu, drept o minciună de campanie.

Raportul elaborat de Serviciul National de Securitate, care a ieșit la iveală și care a fost prezentat de portalul 444, demonstrează fără echivoc că în Ungaria a avut loc un atac rusesc extraordinar care amenință de fapt suveranitatea țării.

"Peste 4.000 de stații de lucru și peste 930 de servere au devenit de neîncredere, inclusiv conturile de administrator cu cel mai înalt statut", menționează platforma amintită, care se referă la datele raportului.

Conform textului petiției, Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei, a mințit, așadar, de la schimbarea regimului nu a existat niciodată un exemplu de astfel de minciună în legătură cu miniștrii de externe ungari care au deținut această funcție. 

Nu numai că a mințit, dar nu a putut să-și protejeze nici măcar subalternii și colegii direcți, după care, la câteva luni de la atac, care a fost aproape fără precedent, a acceptat, cu cea mai mare naturalețe și bucurie, Ordinul Prieteniei, cea mai înaltă distincție pe care un cetățean străin o poate primi în Rusia, de la ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a mai menționat platforma aHang, care pe lângă demisie mai solicită investigarea imediată a cazului.

Chiar însuși Péter Szijjártó a postat un videoclip "netăiat" pe pagina sa de Facebook, în care jurnalistul de la 444 încercă să-l confrunte cu ceea ce s-a întâmplat înainte și ce a ieșit acum la iveală. Însă, Szijjártó l-a acuzat pe angajatul portalului de crimă.

"Să nu fim naivi, dacă un guvern este suveran, atunci este atacat din toate direcțiile. Un singur lucru este constant în asta, și anume că mass-media de stânga liberală atacă întotdeauna într-o campanie electorală cel mai bine și cu cele mai nestăpânite mijloace. Noi avem interese naționale, ei au clienți (întrebarea este, oare există servicii secrete printre ei?)", a scris Szijjártó pe pagina sa.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA