Pentru ajutorul său în criza refugiaților din Europa, Turcia cere semnale clare de apropiere la UE. Președintele Consiliului European afirmă însă că nu poate fi vorba de concesiuni înainte de scăderea numărului de refugiați ajunși în Europa.

În invitația adresată șefilor de state și guverne pentru Consiliul Europea de toamnă, Donald Tusk spune că „nu poate fi vorba despre concesii acordate Turciei până când țelul nu va fi fost atins”.

Tusk a efectuat o vizită la Ankara unde a încercat să determine autoritățile turce să stăvilească valul de refugiați care ajung în Europa. În scrisoare, Tusk propune ca abordarea unitară a UE față de Turcia și față de Siria să fie discutată la cina comună de joi.

Turcia joacă un rol esențial de țară de tranzit către Europa. Donald Tusk mai scrie în scrisoarea sa că UE trebuie să fie pregătită pentru valul care va veni în primăvară, chiar dacă iarna aceasta numărul refugiaților va scădea.

Ankara cere progrese clare în negocierile sale de aderare la UE, bani pentru finanțarea măsurilor de stăvilire a numărului de refugiați și ridicarea sau măcar simplificarea procedurilor de viză pentru cetățenii săi.