Credincioșii ortodocși, care reprezintă 86,45% din populația României, dețin doar 59,9% din numărul total al lăcașurilor de cult, iar celelate culte recunoscute au 40,1% dintre acestea, scrie agenția de presă a Patriarhiei Române Basilica.

Potrivit unei situații centralizate a lăcașurilor de cult din România, realizată de Secretariatul de Stat pentru Culte, Biserica Ortodoxă Română reprezintă "de departe” cultul cu cele mai puține biserici raportate la numărul de credincioși, având în medie un lăcaș de cult la 994 de ortodocși.

Totodată, Basilica notează că, în cei 26 de ani după 1989, "Biserica Ortodoxă Română a finalizat construirea a 3.191 de biserici, iar celelalte culte recunoscute au edificat un număr de 5.222 lăcașuri de cult”.

"Prin urmare, se poate constata faptul că din numărul total de lăcașuri de cult construite după 1989 doar 37,9% sunt ortodoxe. Biserica Ortodoxă Română nu se situează, potrivit așteptărilor firești, în fruntea listei la creșterea procentuală a numărului de biserici după 1989 (inclusiv cele aflate în curs de construcție)”, mai scrie agenția de presă.

Basilica conchide că BOR rămâne cultul cu cele mai puține biserici raportat la numărul de credincioși, situația fiind "problematică” în București, unde fiecare dintre bisericile existente deservește mai mult de 6.000 de persoane.

Agenția Patriarhiei deplânge faptul că doar Biserica Ortodoxă Română a devenit ținta criticilor privind construcția de biserici.