O mai făcuse o dată, la vârsta pensionării, conștient fiind că, de fapt, nu pleca nicăieri. Rămăsese peste tot. În sufletele colegilor lui și în conștiința oamenilor de acasă.

L-am cunoscut târziu, atunci când a acceptat să își lanseze la Radio cartea pe care a scris-o în pacea de la Buciumeni. Emoția și aplauzele care au curs atunci când foaierul Sălii Radio i-a auzit vocea m-au făcut să înțeleg că, deși nu plecase prea departe, în Radio lipsea. Lipsea rigoarea lui, pasiunea lui, viziunea, umorul, scrisul său inteligent, măsura lui Paul Grigoriu…

Acum s-a retras încă o data, făcându-ne să ne oprim puțin din tot ce facem și să ne gândim. La el și la familia lui de acasă și de la Radio. Ne va lipsi tuturor.

Dumnezeu să-l odihnească! (Mesajul de condoleanțe al Societății Române de Radiodifuziune)

Sambata, 4 aprilie, s-a stin din viață și Valeriu Ștefan, de la Radio România Iași. Ca și când o despărțire nu era îndeajuns de dureroasă, a plecat de la Radio România Iași și Valeriu Ștefan, profesionist de excepție al radioului public, realizator de emisiuni și cantautor, trasnmite Radio România.

Despre Paul Grigoriu 

Paul Grigoriu, cunoscut realizator al emisiunii "Matinal" de la Radio România a încetat din viață vineri, 3 aprilie, în locuința sa de la Buciumeni, la vârsta de 70 de ani. Potrivit biografiei realizate de Radio România Cultural, Paul Grigoriu este "unul dintre marii oameni de radio, voce de aur a Radioului românesc, ziarist excepțional și scriitor."

Paul Grigoriu s-a născut la 6 martie 1945 la Bacău. Absolvent al Facultății de Limbi romanice, clasice și orientale – Universitatea București (secția franceză-spaniolă). Din 1969 lucrează la Radiodifuziunea Română, redacția emisiunilor pentru străinătate (REPS), secția franceză. După 1990, realizator al emisiunii "Matinal” de la Radio România Actualități.

Redactor-șef al Programului III (Radio România Tineret) și – din 1992 – director general adjunct al Radiodifuziunii Române. Între octombrie 1994 – septembrie 1995 este director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune. Director general adjunct (șef al canalelor naționale) până în anul 2002, când demisionează din funcție.

Cariera jurnalistică a lui Paul Grigoriu este marcată de prestațiile estivale de la Radio Vacanța – până în 1989 – și de radioprograme precum "Noapte albastră”. Succesul de public – nemaiîntâlnit până la el – i l-a adus populara emisiune "Matinal”, al cărei inițiator a fost după 1990.

Personalitate de prim-plan a Radiodifuziunii Române (pentru mulți chiar o emblemă vie a acesteia), Paul Grigoriu a marcat prin prestația sa inspirată secțiunea postdecembristă a istoriei radioului românesc. Este autorul mai multor volume de proză și reportaj literar. Debutul său cu Anatomia unei străzi (Casa editorială Odeon, colecția „Inedit" – București, 1992) propune cititorilor o „galerie de chipuri", de pe strada Armenească a Bacăului, acolo unde, la numărul 40, viitorul megarealizator radio și-a petrecut, blând și anonim, copilăria. (Scripta manent. Ghid biobibliografic al scriitorilor din Radio 1928-2004 de Titus Vîjeu - Buc., Editura Casa Radio, 2004)

 Despre Paul Ștefan

Figură emblematică a mass-media din Moldova și a postului Radio România Iași, Valeriu Ștefan a fost permanent în contact cu ascultătorii săi încă din anii `90. Împreună cu echipa radioului a poposit deseori în mijlocul locuitorilor din Moldova, vorbindu-le oamenilor despre istoricul, tradițiile și obiceiurile locurilor.

De-a lungul carierei sale profesionale a știut, cu experiență, abilitate și profesionalism, să adune în jurul său și să îndrume numeroși tineri, pe care i-a regăsit ulterior în multe alte instituții media din țară. Cu mult talent și cu o voce remarcabilă, Valeriu Ștefan va rămane în memoria tuturor ca un autentic jurnalist, creator de radio, învățător, cantautor.

Radio România îți spune, cu respect, Rămas bun, Valeriu Ștefan!