Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București analizează situația infecțiilor nosocomiale din spitale.

Institutul Național de Sănătate Publică realizează o analiză a infecțiilor la pacienții cu arsuri, urmând să prezinte un raport complet și un plan de măsuri concrete, potrivit unui comunicat al Ministerul Sănătății.

Totodată, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a recoltat probe care "atestă încărcătura microbiană aeriană și probe care să arate încărcătura bacteriană de pe suprafețele din incinta spitalelor”. Rezultatele acestor teste vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.

Comunicatul Ministerului Sănătății vine după ce un medic de la Spitalul de Arși a declarat, pentru Tolo.ro, că infecțiile intraspitalicești au fost cauza morții răniților Colectiv din spitale.

La câteva ore după publicarea interviului, medicul Adrian Stănculea, șeful terapiei intensive și reprezentantul oficial al Spitalului de Arși, a declarat că trei dintre pacienții de la Spitalul de Arși au murit în urma infecțiilor intraspitalicești, potrivit Agerpres.

Ministerul Sănătății precizează că spitalele din România utilizează ghiduri naționale și internaționale precum și protocoale specifice de tratament în cazul marilor arși. După incendiul din 30 octombrie, Ministerul a transmis, din nou, aceste protocoale către spitalele care au preluat răniții de la Colectiv.

Pe de altă parte, instituția informează că infecțiile intraspitalicești reprezintă, pe plan internațional, una dintre complicațiile cele mai frecvente ale pacienților cu arsuri majore.

Conform studiilor de specialitate, 75% dintre decesele pacienților cu arsuri sunt asociate cu complicații infecțioase și/sau leziuni pulmonare. Ministerul mai precizează că principalul factor care a determinat decesul răniților de la Colectiv este reprezentat de leziunile pulmonare grave.

"Pentru tratamentul adecvat al infecțiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispoziție medicația și mijloacele terapeutice necesare. Acestea au fost asigurate prin programul destinat pacientului critic”, se arată în comunicat.

Potrivit Ministerului Sănătății, acest program avea prevăzut un buget de peste 200 milioane lei pentru anul în curs, dar, după accident, a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitărilor transmise de spitalele care au preluat victimele.

Dan Suciu: De anul viitor va exista un program național pentru arși

Începând de anul viitor va exista un program național de arși, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Asta înseamnă un nou program național finanțat de la buget, exclusiv pe probleme de arși. Cum va fi compus acest program, finanțare, utilitate, rămâne să stabilească Ministerul Sănătății. Cert este că problema este în atenția Guvernului, de aici vine inițiativa programului național de arși finanțat de la buget și nu de la Casă (CNAS - n.r.)", a precizat Dan Suciu, potrivit Hotnews.ro.

În ceea ce privește realizarea unui nou spital, așa cum au solicitat medicii de la Spitalul de Arși, aceasta este posibilă în cazul în care vor exista resurse financiare, a spus purtătorul de cuvânt.

Raport: Infecțiile nosocomiale revin periodic, cu consecințe ce merg până la decesul pacienților

Un raport din 2008 al Comisiei Prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor din domeniul sănătății publice din România arăta că "asistența medicală spitalicească din România nu se bazează pe ghiduri sau protocoale, iar furnizarea serviciilor și rezultatele obținute nu sunt evaluate și monitorizate corespunzător, activitatea spitalelor nefiind decât sporadic supusă auditului și evaluării clinice”.

"În aceste condiții, infecțiile nosocomiale revin periodic, cu consecințe ce merg până la decesul pacienților și în special al celor mai sensibili, nou-născuții și vârstnicii”, se mai arăta în raport.