Bacteria E.coli a fost depistată în 20 de kilograme de brânză de vaci într-un magazin din Curtea de Argeș, potrivit analizelor preliminare. Totodată, bacteria a fost depistată și la produse din pui din gospodăria unei persoane din Bacău.

UPDATE 17:55

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat pentru Agerpres, societatea unde a fost descoperită bacteria e.coli în brânza de vaci este Lactate Brădet din Curtea de Argeș.

Pe 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA și DSP din județele Argeș și Dolj au demarat acțiunea de prelevare de probe, după ce Ministerul Sănătății a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Ancheta ANSVSA a fost extinsă, din 26 februarie, și în județul Bacău, ca urmare a unor informații primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF).

Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a primit 337 de eșantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătății: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită și carne de pui, fructe și legume, achiziționate atât din comerț, din gospodăria proprie cât și de la persoane particulare.

Până în prezent, au fost analizate 194 de eșantioane.

Escherichia Coli, serogrupul O 26, a fost găsită la: 

  •  probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparținător) implicate în ancheta Ministerului Sănătății. Carnea provenea de la păsări din gospodăria unei persoane din județul Băcău.
  •  probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș.

"În urma confirmării prezenței bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unității, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare”, precizează ANSVSA într-un comunicat.

Măsuri dispuse: 

•Sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situației.

•Efectuarea dezinfecției în această sectie a spațiilor, utilajelor, ustensilelor și suprafețelor de lucru. Dezinfecția va fi urmată de recoltarea de teste de sanitație care să ateste eficiența igienizarii.

•Angajații fabricii vor fi examinați din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.

•Recoltarea de probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepției în fabrică, pentru examen bacteriologic și probe de apă, provenite de la intrarea și ieșirea din unitate.