Bacteria E.coli a fost depistată în 20 de kilograme de brânză de vaci într-un magazin din Curtea de Argeş, potrivit analizelor preliminare. Totodată, bacteria a fost depistată şi la produse din pui din gospodăria unei persoane din Bacău.

UPDATE 17:55

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat pentru Agerpres, societatea unde a fost descoperită bacteria e.coli în brânza de vaci este Lactate Brădet din Curtea de Argeș.

Pe 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, după ce Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Ancheta ANSVSA a fost extinsă, din 26 februarie, şi în judeţul Bacău, ca urmare a unor informaţii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) a primit 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.

Până în prezent, au fost analizate 194 de eşantioane.

Escherichia Coli, serogrupul O 26, a fost găsită la: 

  •  probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria unei persoane din judeţul Băcău.
  •  probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

"În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare”, precizează ANSVSA într-un comunicat.

Măsuri dispuse: 

•Sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei.

•Efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii.

•Angajaţii fabricii vor fi examinaţi din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.

•Recoltarea de probe de lapte de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.