"Nu există conturi înghețate ale Ambasadei Rusiei în Bulgaria, aceasta este o minciună”, a anunțat ministrul demisionar de finanțe de la Sofia și candidat pentru postul de prim-ministru, Asen Vasilev.

El a răspuns la acuzațiile președintelui grupului parlamentar al formațiunii ”Există un Astfel de Popor”, Toșko Iordanov, conform cărora Ministerul Finanțelor ar fi „blocat” fonduri ale Ambasadei Rusiei la Sofia, relatează Dnevnik.

„Nu există nimic care să fi fost făcut în mod explicit de statul bulgar, este în virtutea sancțiunilor impuse de Comisia Europeană (împotriva Rusiei)”, a asigurat Vasilev.

Potrivit acestuia, un transfer în valoare de 890.000 de dolari a intrat sub sancțiuni europene, despre care Ambasada Rusiei a menționat că era destinat pentru plata salariilor angajaților.

„Derogarea (anularea parțială a sancțiunilor – nota red.) este în prezent în curs de consultare cu Comisia Europeană. Când vom primi un aviz de la aceasta cu privire la ridicarea sancțiunilor pentru aceast transfer concret, vom lua măsuri în consecință”, a mai spus Vasilev.

„Ministerul de Finanțe a sistat banii Ambasadei Rusiei de la Sofia, care sunt ai lor. Sunt blocați aici, în Bulgaria'', declarase vicepreședintele formațiunii ”Există un Astfel de Popor” (ITN), Toșko Iordanov, în cadrul unui briefing care a avut loc la Adunarea Națională de la Sofia.

"Vreau doar să vă spun că există și bani ai Bulgariei în Rusia, ai diplomaților noștri, pe care și rușii îi pot bloca. Acest lucru depășește orice limită a prostiei", a declarat Iordanov.

El a adăugat că Rusia și Bulgaria încă nu au întrerupt relațiile diplomatice, care să ducă la astfel de decizii, relatează ziarul „Sega”.

Tensiunile dintre Rusia și Bulgaria s-au aprofundat săptămâna trecută, când 70 de diplomați ruși au fost expulzați din Bulgaria sub suspiciunea de spionaj. Acest lucru a provocat furia ambasadorului Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, care a amenințat că Rusia că va rupe relațiile diplomatice cu Bulgaria. Ea a dat un ultimatum că, dacă diplomații nu vor fi întorși la muncă până la 1 iulie, Ambasada Rusiei în Bulgaria va fi închisă.

Premierul demisionar Kiril Petkov a respins amenințarea ambasadorului Mitrofanova, iar diplomații ruși au părăsit duminică Bulgaria.

„Am înțeles că este (expulzarea diplomaților ruși, nota a.) un ordin al lui Kiril Petkov pentru șeful Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS). El continuă să mintă. De la tribuna Parlamentului au mințit că au luat o decizie la data de 9 iunie, pe baza rapoartelor de la DANS, dar nu a existat niciun raport de la DANS pe 9 iunie. Nu se așteptau la așa ceva. Cei de la PP vă mint urât", a declarat Toșko Iordanov.

Sursa: RADOR