EXCLUSIVAteneul Român, Teatrul și Opera din Cluj și MNAC, cu sediul în Casa Poporului, fără autorizație ISU
Ateneul Român din București, Teatrul Național și Opera Națională din Cluj, dar și Muzeul Național de Artă Contemporană care își are sediul în Palatul Parlamentului din București funcționează fără autorizație de securitate la incendiu din partea ISU.
Surse guvernamentale au declarat, pentru EurActiv.ro, că mai multe clădiri importante din țară, multe dintre ele cu statut de monument istoric, funcționează fără autorizații de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).
Pe lista clădirilor de patrimoniu care găzduiesc de regulă evenimente publice cu sute de spectatori se numără Ateneul Român, care este și sediul Filarmonicii George Enescu din București.
Ateneul Român găzduiește evenimente importante și fastuoase precum Festivalul Enescu, ocazii cu care între sutele de spectatori se numără adesea șefi de state, demnitari și diplomați străini acreditați la București.
Nici clădirea-monument în care funcționează Teatrul Național și Opera Națională din Cluj nu are o astfel de autorizație, cerută imperativ prin Legea 371/2006. Și aici au loc des evenimente culturale cu sute de spectatori.
Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are sediul într-o aripă a Palatului Parlamentului din București. Și aici au loc evenimente culturale cu participare masivă, dar nici această instituție nu are aviz de securitate la incendiu.
Castelul Peleș, una dintre cele mai importante și cunoscute clădiri de patrimoniu din România, nu are nici el autorizație de securitate la incendiu. Nici Muzeul Bran, unul dintre simbolurile României în lume.
În fine, patrimoniul extrem de valoros aflat în Muzeul Satului din București nu este nici el sigur din punctul de vedere al avizelor de la ISU, deși aici există o echipă specială de pompieri care sunt pregătiți oricând să intervină în caz de incendiu.
Avizul obligatoriu de la ISU a devenit subiect de interes după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, unde, în 30 octombrie, în urma unui incendiu, două sute de oameni și-au pierdut viața sau au fost răniți. Până la momentul transmiterii acestei știri, numărul morților în urma incendiului a ajuns la 55.
În zilele următoare, un fost membru în Consiliul de Administrație al Sălii Palatului a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU. Prim-ministrul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației, a declarat la rândul său că 93 la sută din școlile din România funcționează și ele fără acest aviz al ISU.
Comentarii