Tensiunile dintre Rusia și Occident sunt în continuare la cote mari. Șefa diplomației germane a vizitat Kievul și Moscova, în timp ce secretarul general al NATO s-a dus la Berlin, în căutarea de soluții pentru detensionarea situației.

La Moscova, Annalena Baerbock și Serghei Lavrov au fost politicoși unul cu celălalt, dar nu mai mult. La debutul întrevederii de la Moscova, Annalena Baerbock rostește fraze diplomatice politicioase, dar glaciale, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Nu există nicio alternativă la relațiile stabile între Moscova și Berlin”, spune Baerbock, adăugând că Germania va fi „veșnic recunoscătoare” pentru rolul Rusiei în înfrângerea național-socialismului.

În ajunul întâlnirii, partea rusă a publicat un catalog lung de presupuse păcate și încălcări ale unor întelegeri din partea germană în relațiile reciproce. În text este amintită și „prezența permanentă semnificativă” a Bundeswehr în Lituania, precum și faptul că Germania este nodul logistic al trupelor americane, iar Berlinul sprijină sancțiunile UE împotriva Moscovei, este de asemenea enumerat și criticat.

„Germania acționează în mod constant împotriva noastră” cu privire la multe probleme internaționale actuale, se arată în documentul care susține că Berlinul întreprinde „acte neprietenoase” expulzând diplomații ruși din motive puerile, creează scenarii de conflict, acuzând autoritățile ruse că au fost implicate în otrăvirea liderului opoziției Aleksei Navalnîi sau că au ordonat un asasinat împotriva unui „terorist” la Berlin.

După încheierea discuțiilor, care au durat mult mai mult decât se estimase, atmosfera dintre cei doi miniștri a rămas neschimbată, notează FAZ, explicând că din declarațiile făcute de cei doi oficiali se poate bănui că a avut loc un schimb reciproc de acuzații. În ceea ce privește „garanțiile de securitate” pe care Rusia le cere de la NATO și Occident, Moscova nu caută oricum să primească răspunsuri de la Berlin.

Annalena Baerbock a declarat că nu există niciun ”motiv întemeiat” pentru desfășurarea trupelor ruse la granița cu Ucraina și că este „greu să nu o luăm drept o amenințare”.

„Nu va exista securitate în casa noastră comună europeană dacă nu există reguli pe care toată lumea se poate baza”, a spus ministrul german de externe. „Și nu avem de ales decât să le respectăm, chiar dacă există un preț economic ridicat”, a adăugat ea, referindu-se la posibilele sancțiuni discutate de națiunile occidentale.

Serghei Lavrov a transmis pe un ton moderat că discuțiile în cadrul Formatului Normandia (Germania, Franța, Ucraina și Rusia) urmează să fie reluate în curând.

Și Deutsche Welle notează că șeful diplomației ruse a părut să folosească un ton conciliant la conferința de presă, spunând că discuțiile au arătat că există o posibilitate ca lucrurile să se îndrepte ușor într-o direcție pozitivă. Pe de altă parte, el a condamnat sentimentele anti-rusești de la Bruxelles și „grupul de țări anti-ruse din UE”.

La finalul conferinței comune de presă, un corespodent al Russia Today în Germania se plânge de o presupusă discriminare din partea autorităților germane, ceea ce face ca atmosfera să devină și mai glacială. Baerbock trece pe lângă „colegul” Lavrov fără să-l salute și nu există nicio strângere de mână în fața camerelor. 

Ce se întâmplă cu Nord Stream 2?

Lavrov i-a spus lui Baerbock că politizarea gazoductului Nord Stream 2 este contraproductivă: „Acesta este cel mai mare proiect comercial din ultimul deceniu, menit să ofere securitate energetică pentru Germania și întreaga Europă”.

Nord Stream 2 face obiectul unei investigații din partea unei agenții germane de reglementare.

În replică, Annalena Baerbock a spus că Berlinul are nevoie de o „Rusie de încredere” pentru a „aproviziona Europa cu gaz în următorii ani”.

Fostul ministrul german de externe Sigmar Gabriel (SPD) a declarat pentru Tagesspiegel că ”Nord Stream 2 nu poate funcționa, dacă Rusia invadează Ucraina”.

”Rusia trebuie să știe care e prețul unui război în Europa”, a mai spus el. 

Întrevedere Stoltenberg-Scholz

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a aflat marți la Berlin, unde a discutat cu cancelarul Olaf Scholz despre Rusia, Ucraina și securitatea europeană.

Secretarul general a subliniat că NATO este pregătită să continue dialogul cu Rusia, dar nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază ale securității europene.

Stoltenberg a avertizat că riscul de conflict în Europa rămâne real din cauza desfășurării de forțe ruse în mod „inexplicabil și nejustificat” în apropierea granițelor Ucrainei. „Aliații NATO fac apel la Rusia să detensioneze situația ... Orice agresiune ulterioară va avea un cost ridicat pentru Moscova”, a spus el.

Aliații sunt pregătiți să discute o serie de probleme cu Rusia, inclusiv consolidarea liniilor de comunicații militare și civile, reducerea riscurilor și sporirea transparenței în ceea ce privește activitățile militare, precum și reducerea amenințărilor spațiale și cibernetice.

„Suntem, de asemenea, pregătiți să reluăm schimbul de informări privind exercițiile militare și politicile noastre nucleare, iar Aliații sunt pregătiți să discute despre controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea”, a spus secretarul general. Totodată, Stoltenberg a reiterat faptul că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propria cale și că NATO va continua să-și protejeze statele membre.