România va continua proiectele desfășurate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv cele de interconectare, menite să aducă R. Moldova, prin intermediul României, mai aproape de spațiul Uniunii Europene,a declarat vineri Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, alături de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, prim-ministrul în exercițiu, și Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, la ceremonia publică de acordare a unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, constând în echipamente medicale și de protecție în vederea limitării efectelor pandemiei de COVID-19, organizată la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.

Acest ajutor, acordat inclusiv prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă, se înscrie pe linia acțiunii constante a României în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19 și este acordat în implementarea pachetului consistent de sprijin anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale la Chișinău, la 29 decembrie 2020, potrivit unui comunicat MAE.

Ajutorul cuprinde 1.500.000 de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție de tip FFP3, 100.000 de combinezoane, 100.000 de mănuși de unică folosință, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro.

În cadrul vizitei, Bogdan Aurescu are întrevederi cu președinta Maia Sandu, precum și cu prim-ministrul interimar și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi.

Cu ocazia ceremoniei organizate la Chișinău, ministrul român de externe a reafirmat și consolidat angajamentul României de a susține cetățenii Republicii Moldova.

”Doresc să vă asigur, și cu acest prilej, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. Vizita mea de astăzi are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunțate de președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul vizitei la Chișinău, din luna decembrie a anului trecut. În același timp, prezența mea este o bună ocazie de a pune de acord agendele noastre de lucru, în interesul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei, în baza relației speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură care ne leagă și pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a evocat susținerea ”fără echivoc” a președintelui Iohannis pentru agenda reformatoare a președintei Maia Sandu, dar și ”deschiderea deosebită” de care aceasta s-a bucurat și se bucură în Europa:

”Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali și îi urez doamnei președinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar și în procesul de reformă democratică, în spirit european”.

”Poziția consecventă” a României e că singura cale către prosperitate și dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european și implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere.

”România va susține întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene. Totodată, România va continua proiectele desfășurate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv cele de interconectare, menite să aducă Republica Moldova, prin intermediul României, mai aproape de spațiul Uniunii Europene. Republica Moldova trebuie să aspire să își ocupe locul meritat între națiunile democratice și dezvoltate ale Europei”, a spus Aurescu.

El a atras atenția că va fi nevoie de ”multă acțiune hotărâtă” pentru întărirea sistemului democratic și a instituțiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum și ”eforturi solide” în direcția combaterii corupției și asigurarea egalității tuturor în fața legii.