Compania Azomureș a demarat o anchetă internă în urma exploziei produse în noaptea de marți spre miercuri la combinatul Azomureș, precizând că va coopera cu autoritățile care au responsabilități în acest domeniu.

La o oră după miezul nopții, la 01:02, a avut loc o explozie pe platforma Azomureș, la instalația Amoniac 3, care se afla în ultima fază a procesului de repornire, iar un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior.

"Compania a început o anchetă internă asupra incidentului tehnic. Cooperăm cu autoritățile care au responsabilități în acest domeniu și vom furniza informațiile necesare. Prioritatea companiei este de a asigura în primul rând siguranța angajaților și a comunității locale, iar modul în care a fost tratat incidentul tehnic a demonstrat eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgență", precizează Azomureș, într-un comunicat.

Compania mai precizează că există "măsuri care pot limita, în orice moment, escaladarea unui incident tehnic la una dintre instalațiile de pe platformă".

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a declarat pentru Agerpres că în urma incidentului nu s-au înregistrat emisii de amoniac la nivelul platformei și nici comunitatea locală nu a fost pusă în pericol.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a scris miercuri, pe Facebook, că incendiul izbucnit la coloana de sinteză de la instalația de amoniac a Combinatului Chimic Azomureș a fost lichidat, urmând ca o echipă experți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, condusă de adjunctul inspectorului general, să se deplaseze la Târgu Mureș.

”În acest moment, cel mai important este să fim siguri că nu există consecințe asupra calității aerului și sănătății populației, în urma acestui incident. Însă este foarte important să aflăm și de ce s-a întâmplat. Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităților statului - GNM, IGSU și ISCIR - la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activități industriale. Constatăm că am avut 3 incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență, sau mai sunt și alte instalații în țară care prezintă astfel de riscuri", a scris miercuri, pe Facebook, Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.