Ucraina are nevoie de echipamente militare suplimentare, spune șefa diplomației germane, Annalena Baerbock.

„Ucraina are nevoie de mai multe echipamente militare – mai ales de armament greu”, a declarat ministrul german de externe cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe ai UE de la Luxemburg, relatează Süddeutsche Zeitung. Imaginile oribile și groaza provocată de atacurile rusești arată în mod clar că Ucraina are nevoie de sprijin militar suplimentar pentru a se putea apăra. „Acum nu este timpul pentru scuze, acum este timpul pentru creativitate și pragmatism”, a subliniat Baerbock.

Ea nu a spus dacă Germania va livra Ucrainei armament greu.

Ministrul de externe a subliniat doar că încă 500 de milioane de euro vor fi puse la dispoziție de UE pentru livrarea de arme și alte echipamente militare prin așa-numitul Instrument european pentru pace.

Noul instrument financiar, adoptat în martie, finanțează toate acțiunile externe ale UE care au implicații militare sau în domeniul apărării, în cadrul politicii externe și de securitate comune (PESC).

Bugetul Instrumentului european pentru pace (IEP) este de aproximativ cinci miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, finanțat prin contribuții din partea statelor membre.

Obiectivul final al IEP este de a spori capacitatea UE de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a întări stabilitatea și securitatea internațională.

Acest lucru va fi realizat permițând UE să îmbunătățească ajutorul acordat țărilor partenere, fie prin sprijinirea operațiilor lor de menținere a păcii, fie prin creșterea capacității forțelor lor armate de a asigura pacea și securitatea pe teritoriul lor național, precum și prin acțiuni mai ample de natură militară/de apărare în sprijinul obiectivelor PESC.