Transgaz, compania națională de transport a gazelor naturale, va primi o finanțare din fonduri europene pentru dezvoltarea unei conducte care să facă legătura între Bulgaria și Austria pe teritoriul României.

Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility- Energy), din cadrul Comisiei Europene a validat, pe 19 ianurie 2016, finanțarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul național de transport a gazelor naturale românesc, informează Ministerul Energiei.

Conducta este parte a proiectului de interconectare Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA)  – faza 1. Astfel, Transgaz va dispune de o parte din finanțarea necesară pentru a executa, pe teritoriul României, lucrările în cauză. 

„Transgaz a depus cererea de finanțare pentru proiectul de interconectare BRUA pe data de 12 octombrie 2015, în cadrul apelului lansat de Comisia Europeană la începutul lunii iunie anul trecut”, anunță ministerul într-un comunicat de presă. Din cele 15 proiecte validate, 9 sunt în sectorul gazelor naturale, cu o finanțare totală disponibilă de 207 milioane de euro.

BRUA reprezintă o contribuție importantă la creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale a UE, prin diversificarea surselor de aprovizonare cu gaz natural a Europei Centrale, arată ministerul.