Magistrații Curții de Apel București au constatat marți că Roxana Wring, fost lider al USR București, a fost colaborator al Securității. Wring anunță că va contesta decizia.

"Constată calitatea pârâtei de colaborator al Securității. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Curtea de Apel București", se precizează în minuta deciziei, relatează Agerpres.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) s-a adresat anul trecut Curții de Apel București pentru stabilirea calității de colaborator al Securității în cazul consilierului general USR Roxana Wring.

Ea a scris marți pe Facebook că va contesta decizia Curții de Apel București:

”Așa cum am mai spus, nu consider că am colaborat cu Securitatea ca poliție politică. Imediat după facultate, am lucrat la ONT și am semnat hârtii - în fața superiorilor ierarhici - despre care consideram la vremea respectivă că fac parte din fișa postului. Nu am făcut rău nimănui, nu am pactizat cu sistemul, nu am fost o unealtă a lui. De altfel, sistemul este cel care m-a hărțuit și pe mine și pe familia mea ani buni înainte și după angajarea la ONT. Am un dosar de urmărire cu mult mai voluminos decât cel de colaborare. Dar asta nu mai contează foarte mult acum. Cei care vor să arunce cu pietre n-au nevoie decât de pretext. Pe care l-au primit încă de anul trecut. Din fericire, cei care au trecut prin experiența totalitarismului înțeleg și fără explicații. Nu sunt o eroină. Nu am luptat cu regimul. Însă nu am fost în niciun caz un pion al angrenajului opresiv dezvoltat de regimul comunist”.

La cererea președintelui Dan Barna, Roxana Wring și-a dat demisia din USR.

Într-o postare foarte lungă pe Facebook, Roxana Wring susținea în 2019 că, în realitate, ea ar fi fost urmărită de Securitate: ”CNSAS a cerut instanței să constate că aș fi colaborat cu Securitatea. Pentru mine este un șoc. Nu am fost informată despre acest lucru. Nu am fost invitată vreodată să dau vreo explicație sau vreo clarificare. Am aflat neoficial despre asta și pur și simplu nu îmi dau seama care este motivația acestei decizii”.

Ea a povestit că, imediat după terminarea facultății, la 22 de ani, s-a angajat la ONT și că bănuia că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar ea nu a semnat niciodată nimic.