Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise.

Erată: Articolul 3, alin. 3, care prevedea permiterea fumatului în "baruri, discoteci, restaurante și în alte unități cu destinație similară, organizată exclusiv pentru fumători", în forma adoptată de Senat, a fost abrogată în varianta finală adoptat marți de Camera Deputaților.

Legea antifumat a fost adoptată, vineri, în unanimitate, de Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților, după retragerea amendamentului care interzicea afișarea produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere.

Camera Deputaților este for decizional, iar legea va merge la promulgare. 

Proiectul de lege adoptat aduce o serie de completări la Legea 349/2002: 

 
  • prin spațiu public se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces cu excepția spațiilor delimitate și special amenajate pentru fumat din incinta acestora
  • orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.
  • prin loc de joacă pentru copii se înțelege orice spațiu public destinat utilizării de către copii, închis sau în aer liber.

 Legea prevede și o excepție: în celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță se va putea fuma. 

Fumatul va fi permis în "baruri, discoteci, restaurante și în alte unități cu destinație similară, organizate exclusiv pentru fumători, în care accesul tinerilor cu vârsta sub 18 ani este interzis".

Totodată, se interzice comercializarea produselor din tutun în spitale și unități de învățământ.

Interdicțiile se aplică și pentru țigările electronice.

Sumele provenite din amenzile contravenționale vor fi virate în bugetul Ministerului Sănătății pentru finanțarea programelor naționale de sănătate.