Istoricul Cătălin Parfene cere Administrației Naționale a Penitenciarului să facă publică o lucrare științifică semnată de George Copos, pe care acesta ar fi scris-o în perioada detenției. Istoricul are suspiciuni de plagiat, întrucât teza respectivă are același nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este același, prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, pensionar, relatează România Liberă.

În timpul procesului, George Copos a cerut eliberarea din închisoare, susținând că a câștigat peste 200 de zile în anul în care a fost în detenție, amintind faptul că a scris cinci cărți, una de istorie și patru de turism, a muncit la atelierul de tâmplărie și s-a înscris la toate activitățile Penitenciarului Rahova, relatează HotNews.ro.

Reprezentantii Bibliotecii Nationale au declarat pentru realitatea.net ca au primit șapte exemplare, dar că, deocamdată, acestea nu pot fi puse la dispoziția publicului.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarului, Cristina Cârlan, a declarat pentru România Liberă că instituția nu poate face publice cărțile fostului deținut George Copos, fără acceptul scris al acestuia.

"Cărțile respective se află în dosarul individual și, potrivit legii, datele sunt confidențiale, nu pot fi făcute publice, fără acordul scris al persoanei în cauza, care acum este liberă, nici măcar nu mai este deținut", a spus Cârlan.

Magistrații Tribunalului București au admis cererea omului de afaceri George Copos în care solicita eliberarea condiționată, iar acesta a fost eliberat. El a cerut eliberarea, susținând că în timpul detenției a scris cinci cărți și că are dreptul să i se reducă pedeapsa cu 200 zile. "Am avut o atitudine ireproșabilă. Am cerut să lucrez neplătit și la Rahova, și la Jilava, am scris lucrări științifice pe teme care nu au fost abordate de specialiști și care au fost apreciate de profesori", a susținut Copos, după eliberare.