CCR a decis miercuri că o sintagmă din legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor este neconstituțională, restul sesizărilor fiind constituționale în raport cu criticile formulate.

Astfel, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați ai PNL și USR și a constatat că este neconstituțională sintagma "cu excepția organizațiilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale" din lege.

Sintagma declarată neconstituțională a fost introdusă în lege prin votul majorității PSD-ALDE-UMDR, la solicitarea celor din urmă.

PNL și USR au sesizat, pe 31 octombrie, Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea spălării banilor.

"Am contestat la CCR Legea privind combaterea spălării banilor. Președintele PSD Liviu Dragnea, prin majoritatea PSD-ALDE, a transformat o Directivă europeană într-un act profund discriminatoriu și care va bloca activitatea societății civile din România. Această lege a fost votată în mod repetat până a ieșit cum a dictat Liviu Dragnea. Astfel, majoritatea PSD-ALDE a încălcat Regulamentul Camerei Deputaților, deoarece nu se poate repune un proiect de lege la vot decât printr-o altă procedură alternativă de vot. Cum se face că prima dată sistemul nu era funcțional, iar a doua oară a funcționat perfect?", anunța atunci Raluca Turcan.