Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg consideră că cele două state au participat într-un mod complice la tehnici de interogare care încalcă drepturile omului.

România și Lituania au fost condamnate în mai 2018 în primă instanță. Avocații celor două țări au făcut apel, care a fost respins marți, 9 octombrie, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Abd al-Rahim al-Nashiri din Arabia Saudită a acuzat că a fost deținut ilegal într-un loc secret din România, în timp ce suspectul pentru operațiuni Al-Qaeda, Abu Zubaydah, a susținut că a fost deținut în Lituania. Un raport al Senatului american din 2014 a arătat că ambii au fost supuși unor tehnici de interogare dure, printre care și practica simulării înecului, precum și alte forme de tortură, în timpul detenției.

Associated Press și televiziunea germană ARD au căutat în 2011 locul închisorii secrete CIA din România.

 

Curtea de la Strasbourg a considerat că suspecții se aflau sub jurisdicțiile din Lituania, respectiv România, țări care au fost găsite "responsabile pentru violarea" drepturilor acestora, potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului, potrivit RFI.

VIDEO Arhiva Euronews