Compania ceha de utilitati CEZ a anuntat preluarea a doua proiecte care prevad realizarea celui mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o capacitate totala de 600 MW, in Dobrogea.

Turbine in Tarifa, Spania | foto: Comisia Europeana

Potrivit CEZ, cele doua proiecte vor forma cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa.

Costurile finale se vor ridica la 1,1 miliarde de euro. Capacitatea anuntata este aproape tripla fata de cea mai mare ferma eoliana operationala in prezent in Europa, precizeaza un comunicat al CEZ.
 
Lucrarile vor incepe luna viitoare. In prima etapa a constructiei se vor instala 139 de turbine cu o putere de 347,5 MW, de 100 metri inaltime si un diametru al rotorului de 99 de metri, operationale din 2009. Un an mai tarziu, parcul va fi extins cu cu 252,5 MW. In momentul in care va fi complet operational, parcul va genera circa 30% din energia regenerabila din Romania, mai arata reprezentantii CEZ.

Proiectul este dezvoltat de firma Tomis Team in localitatea Tariverde, intre Tulcea si Constanta. Tot la Tariverde, Iberdrola construieste, prin firma Eolica Dobrogea, un proiect de 600 MW, pe care intentionaza sa il dezvolte ulterior la 1.500 MW.

In prezent, capacitatea de generare de energie eoliana in Romania se situeaza in jurul nivelului de 7 MW.

La ora actuala, cea mai mare centrala eoliana amplasata pe uscat din Europa este centrala Maranchon din Guadalajara, Spania, cu o putere totala de 208 MW.

CEZ este prezent in Romania din 2005, cand a preluat filiala de distributie si furnizare a energiei Electrica Oltenia.

Surse: Evenimentul Zilei, Mediafax, IHT, Hotnews.ro

Link:
IHT - Czech CEZ invests in wind farm in Romania