Biroul Permanent al Senatului a reușit să întrunească cvorum la a treia încercare, după două săptămâni în care solicitarea procurorilor anti-corupție nu a fost discutată.

Biroul permanent al Senatului a transmis luni Comisiei juridice spre analiză solicitarea privind începerea urmăririi penale a senatorului Titus Corlățean, a anunțat vicepreședintele Camerei superioare a Parlamentului Ioan Chelaru.

Comisia juridică va prezenta Biroului permanent o primă evaluare asupra acestei cereri a Justiției pe 7 iunie, urmând ca raportul să fie întocmit în cel mult două săptămâni, scrie Agerpres.

Chelaru a adăugat că, potrivit regulamentului actual, sunt prevăzute două etape în analiza dosarului unei persoane care are calitate de senator și pentru care se solicită începerea urmăririi penale. „Prima evaluare se face după un termen de cinci zile. Procesul de evaluare se va finaliza pe 7 iunie și va fi prezentat un rezultat în Biroul permanent, urmând ca acesta, luând act de poziția Comisiei juridice, să stabilească termenul pentru raport. Conform procedurii, termenul maxim prevăzut de lege pentru raport este de 14 zile. Eu bănuiesc că, făcându-se deja o evaluare, chiar dacă sunt 16 volume și va dura un pic, nu se va merge pe termenul maxim prevăzut de lege, ci, dimpotrivă, cred că foarte repede comisia va prezenta și raportul", a susținut Chelaru. 

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut în urmă cu două săptămâni sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Titus Corlățean, în dosarul "Vot Diaspora 2014". Procurorii vor urmărirea penală a lui Corlățean, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.