Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, a declarat că România menține alerta teroristă la nivelul albastru-precaut - risc scăzut de producere a unui atentat terorist. Ministerul Sănătății, dispus să preia răniți, având în vedere numărul mare de victime.

Cîmpeanu a convocat la Guvern membrii Comitetului Operativ de la nivelul MAI, reprezentanți ai MAE, precum și reprezentanți ai Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului, cu scopul evaluării riscurilor potențiale la adresa cetățenilor români. 

”În acest moment, autoritățile cu responsabilități în domeniu nu au propus modificarea nivelului de alertă teroristă, el rămâne în continuare albastru-precaut”, a afimat Cîmpeanu după reuniune.

Potrivit unui comunicat SRI, sistemul de alertă teroristă "albastru-precaut" înseamnă că există un risc scăzut de producere a unui atentat terorist.

”Până în prezent nu există informații care să ducă la o legătură între evenimentele din Franța și riscuri la adresa securității naționale. Monitorizăm și întreprindem acțiuni specifice care se impun în astfel de situații”, precizează SRI.

Strategia Serviciului Roman de Informații este ”de a preveni orice acțiune teroristă, de a menține climatul de siguranță a cetățenilor și de a proteja teritoriul național”.

Totodată, Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Sănătății este dispus să ajute autoritățile franceze prin preluarea unor răniți.

Ambasada Franței a anunțat că autoritățile române au luat legătura cu misiunea diplomatică pentru a-i propune preluarea de răniți francezi, ”amintindu-și astfel de solidaritatea exprimată de Franța cu ocazia tragediei din clubul Colectiv din București”.

”Franța mulțumește României pentru această propunere care a fost transmisă autoritățile competente de la Paris”, potrivit unui comunicat al Ambasadei.

”România va sprijini în continuare lupta pentru combaterea terorismului internațional prin toate mijloacele care-i stau la dispoziție”, a spus Cîmpeanu, precizând că a transmis ”o scrisoare de compasiune și susține” premierului francez, Manuel Valls. 

Și președintele Klaus Iohannis i-a transmis președintelui Franței, François Hollande, un mesaj de condoleanțe.

”Cu profundă tristețe am aflat despre seria de atentate care au avut loc în seara de 13 noiembrie a.c. la Paris și care au provocat numeroase victime. Doresc să vă adresez, în numele meu și al României, toate condoleanțele mele și v-aș fi recunoscător să le transmiteți familiilor îndoliate. România condamnă energic aceste acte de lașitate vrednice de dispreț. În aceste momente dificile pentru poporul francez, România este alături de dumneavoastră, mai mult ca niciodată, hotărâtă să întărească cooperarea cu țara dumneavoastră pentru a lupta contra flagelului terorismului, se arată în mesajul președintelui.