Premierul Dacian Cioloș a discutat duminică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe tema alocațiilor bugetare pe anul 2016, într-o convorbire telefonică, informează Guvernul.

Cioloș l-a asigurat pe șeful Bisericii Ortodoxe că Guvernul va asigura finanțare pentru proiecte de investiții importante și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare în funcție de posibilități pentru lăcașurile de cult aflate în construcție.

Potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, subvențiile de la bugetul de stat pentru biserici au fost eliminate. În 2015, numai Catedrala Mântuirii Neamului - aflată în construcție - a primit 177 milioane de lei, semnificativ mai mult decât 130 milioane de lei alocați, prin bugetul de stat, rectificări bugetare și alte acte, în anul anterior.

Și totuși, bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de anul precedent, spune Guvernul, „atât în ceea ce privește personalul clerical, cât și cel neclerical, ca o recunoaștere a rolului social important pe care reprezentanții cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din această perspectivă”.

Potrivit comunicatului transmis duminică de Executiv, discuția a scos încă o dată în evidență buna înțelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situația financiar-bugetară prin care trece România.

„Totodată, Preafericirea Sa a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăți condițiile de educație ale copiilor și tinerilor din mediul rural și ale calității actului medical în spitale. Premierul Dacian Cioloș a mulțumit pentru implicarea Bisericii în cele două direcții extrem de importante pentru dezvoltarea societății românești”, se arată în comunicat.