UPDATE 11.05: Executivul a adoptat miercuri o Hotărâre de guvern prin care înăsprește sancțiunile și introduce o nouă contravenție aplicată firmelor care nu respectă regimul punerii pe piață și utilizării produselor biocide.

Astfel, va constitui contravenție și nerespectarea declarației pe proprie răspundere în ceea ce privește conținutul și concentrația substanței active. Această contravenție va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 35.000 lei și 50.000 de lei, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, actul normativ adoptat astăzi prevede posibilitatea antrenării răspunderii penale a făptuitorului în cazul în care se întrunesc condițiile legale. Astfel, dacă personalul din autoritățile responsabile cu efectuarea controalelor oficiale în domeniul introducerii pe piață și utilizării biocidelor apreciază că  faptele care constituie contravenții (art. 13 din HG 617/2014 - detalii mai jos*) au fost săvârșite în condiții care să atragă răspunderea penală, sesizează organul de urmărire penală competent.

Potrivit Executivului, autritățile responsabile cu efectuarea controalelor sunt Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică (DSP), Ministerul Mediului prin Garda Națională de Mediu și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.

„Urmează să modificăm mai multe acte normative la nivel de ordine de ministru și de hotărâri de guvern. O hotărâre de guvern cu sancțiuni va intra pe ordinea de zi de la Guvern de mâine, la fel un ordin de ministru care va fi semnat astăzi”, a spus premierul Dacian Cioloș la ieșirea din Ministerul Sănătății, a cărui șefie o deține temporar.

„Săptămâna viitoare vom veni cu alt ordin de ministru care să vizeze mai ales partea de teste pe infecțiile nosocomiale. Acel ordin care din 1982 nu a mai fost modificat, chiar după '90 au fost eliminate mai multe lucruri de acolo, ceea ce a făcut ca în momentul de față chiar și aceste teste de sanitație să nu fie făcute după o procedură care să fie foarte clar definită și în consecință nici în momentul în care se fac verificările eficienței produsului în spitale nu avem o procedură clară”, a mai spus Cioloș, potrivit Mediafax.

Șeful Executivului a mai anunțat că Guvernul va clarifica și procedura de achiziție a biocidelor.

„Vom aduce clarificări în pivința procedurii de achiziție a biocidelor, astfel încât să ne asigurăm că în toate spitalele - chiar dacă contractele se fac la nvelul spitalelor - să ne asigurăm că sunt respectate aceleași proceduri și aceleași standarde în privința produselor respective”, a completat premierul.

Acesta a mai precizat, că, după finalizarea controalelor pe produsele Hexi Pharma, vor avea loc teste încrucișate de sanitație în spitale, în prima fază urmând ca verificările să vizeze secțiile cu riscul cel mai mare de infecții nosocomiale.

Dacian Cioloș a preluat interimar luni conducererea ministerului Sănătății, după ce Patriciu Achimaș-Cadariu și-a anunțat demisia.