Cea mai mare parte a cladirilor noi care vor fi construite in Uniunea Europeana dupa 31 decembrie 2020, precum si cele supuse unei renovari importante vor trebui sa dovedeasca o foarte inalta eficacitate energetica, a anuntat Comisia Europeana, potrivit AFP.

Potrivit unui acord incheiat intre reprezentantii Parlamentului European si statele membre, toate constructiile noi vor trebui sa se conformeze unor norme energetice stricte incepand din 2021.

Pentru a da un exemplu, cladirile frecventate de public vor trebui sa indeplineasca aceste norme cu doi ani mai devreme, adica de la finalul lui 2018. Si cladirile vechi vor trebui sa respecte aceste norme in caz de renovare majora.

In prezent, 40% din energia consumata in UE provine din sectorul constructiilor, care genereaza 36% din emisiile de CO2. UE si-a propus, in cadrul planului sau amplu de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera sa revizuiasca directiva europeana din 2002 privind performanta energetica a cladirilor.

Directiva revizuita vizeaza toate cladirile rezidentiale, precum si cele frecventate de public, cu o suprafata mai mare de 500 metri patrati. Ea intareste, de asemenea, exigentele privind certificatele de performanta energetica, care trebuie sa fie vizibile in cazul cladirilor publice si sa fie predate in timpul vanzarii ori inchirierii unui bun la persoane fizice.

Certificatele vor trebui sa cuprinda recomandari pentru imbunatatirea eficientei energetice a unei case. Dupa materialele si tehnicile folosite, anumite cladiri vor trebuie sa nu consume decat 3-5 litri de combustibil pe metru patrat pe an, in timp ce constructiile actuale consuma in medie circa 25 litri pe metru patrat.

Masura implica recurgerea la energii regenerabile, inclusiv la cele produse direct, se mai arata in acord. Ca urmare, fiecare stat membru va trebui sa traduca foarte exact ce inseamna constructia de cladiri performante, deoarece pentru CE ar fi foarte dificil sa fixeze norme care sa fie comune Finlandei si Portugaliei, cu regimuri termice diferite.

Adriana Ticau: Decizia intareste rolul de lider al UE in combaterea schimbarilor climatice

"Acordul politic obtinut in urma negocierilor dintre Parlament, Consiliu si Comisia Europeana intareste rolul de lider al Uniunii Europene in combaterea schimbarilor climatice. La  conferinta de la Copenhaga care isi propune ajungerea la un acord post-Kyoto, Uniunea va avea in textul noii directive un instrument eficient pentru a putea atinge obiectivele ambitioase de protectie a mediului. Cu acest acord, Uniunea isi dovedeste angajamentul de a investi mai mult si de a utiliza mai bine instrumentele financiare comunitare pentru a creste eficienta energetica a cladirilor, pentru promovarea energiilor produse din surse regenerabile si pentru a reduce saracia energetica", a declarat, miercuri, eurodeputata social-democrata Adriana Ticau, raportorul PE pentru aceasta directiva, in cadrul unei conferinte de presa organizata de legislativul european. .  

"Acordul privind eficienta energetica a cladirilor transmite un puternic mesaj in pregatirea conferintei de la Copenhaga, aratand ca 27 de State Membre pot sa aiba un punct de vedere comun", a afirmat comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, prezent la eveniment.

Presedintia suedeza a aratat, cu aceeasi ocazie, ca prin acest acord se realizeaza tranzitia spre economia eco-eficienta pentru a raspunde provocarilor viitorului.

Acordul obtinut pe directiva privind eficienta energetica a cladirilor urmeaza sa fie formal aprobat de Consiliul Uniunii printr-o pozitia comuna a celor 27 state membre, pe 7 decembrie, cand la Copenhaga se deschide "Conferinta privind schimbarile climatice". Votul Parlamentului European va fi la inceputul lui 2010. Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele membre vor avea la dispozitie 2 ani ca sa adapteze legislatia nationala la cerintele noii directive.

Surse: Money.ro, PES