UPDATECNA a primit două sesizări legate de scrisoarea Oanei Stancu către o fetiță minoră. Val de indignare
Consiliul Național al Audiovizualului a confirmat pentru EurActiv.ro că a primit două sesizări legate de gestul reprobabil al Oanei Stancu, vedetă Antena 3, care l-a atacat pe jurnalistul Dan Tăpălagă adresând o scrisoare fiicei minore a acestuia.
Serviciul Monitorizări al CNA urmează să aducă aceste două sesizări în atenția membrilor Consiliului, iar cazul va fi analizat și discutat.
Conform unui articol de pe Pagina de Media, care listează prevederile legale în domeniul audiovizual cu referire la protecția minorilor, "Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare".
ART. 3 (1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii și a vieții sale intime, private și familiale.
(2) Condițiile de participare a minorului la un program audiovizual trebuie să țină seama de sensibilitatea și vulnerabilitatea specifice vârstei, în general, și de personalitatea minorului, în particular.
(3) Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situații dificile.
(4) În producțiile audiovizuale minorul nu poate fi folosit sau expus de către părinți, rude, reprezentanți legali, avocați sau alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lui, în scopul de a obține pentru ei avantaje de orice fel sau de a influența deciziile autorităților publice.
Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch și Convenția Organizațiilor de Media condamnă implicarea unui copil într-o dispută publică
Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch și Convenția Organizațiilor de Media condamnă modul în care angajata postului de televiziune Antena 3, Oana Stancu Zamfir, Jurnalul Național și televiziunea Antena 3 au ales să expună un copil într-o dispută publică, în care acesta nu are niciun fel de rol.
Scrisoarea apărută sub semnătura Oanei Stancu Zamfir, publicată de Jurnalul Național și de Antena3, violează una dintre cele mai sensibile norme ale practicii jurnalismului, protecția copilului. Autoarea a publicat un text în care se adresează unei minore pe care o identifică explicit și pe care o folosește fără scrupule morale ca intermediar într-o bătălie cu un jurnalist. Din perspectiva eticii profesionale, opțiunea Oanei Stancu Zamfir este incalificabilă, ea, împreună cu instituțiile media care i-au preluat textul, demonstrând că în cultura instituțională în care funcționează, nu numai respectul pentru valorile profesionale dar nici respectul pentru lege* nu au nici o valoare.
Organizațiile semnatare solicită Consiliului Național al Audiovizualului să se sesizeze și să aplice legea.
Invităm publicul să dovedească maturitate și responsabilitate în relația cu produsele media pe care le consumă. Derapajele trebuie sancționate nu doar de comunitatea profesională și de autoritățile competente, ci și de publicul a cărui potectie este invocată de aceste mass-media.
Reamintim că libertatea de exprimare este un instrument puternic, iar cei care o folosesc trebuie să dea dovadă de o responsabilitate pe măsură.
*articolele de lege care considerăm că au fost încălcate
Legea nr. 504 – Legea Audiovizualului
rt. 39 Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune și de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conțin pornografie sau violență nejustificată
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual
Art 2. Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte principiul interesului superior al minorului.
Art 3. (1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii și vieții sale intime, private și familiale.
(3) Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situații dificile.
Centrul pentru Jurnalism Independent
ActiveWatch
Convenția Organizațiilor de Media
Val de indignare în rețelele sociale și autosesizări de la instituții
- Membrul CNA Valentin Jucan a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz, cerand forului sa discute posibile incalcari ale Legii audiovizuale si ale prevederilor din Codul audiovizual referitoare la protejarea interesului superior al minorului. Valentin Jucan arata in autosesizare ca, astazi, postul Antena 3 "a difuzat in buletinele informative o informatie preluata dintr-o sursa externa referitoare la o scrisoare publica adresata unui minor, din partea unui jurnalist".
- La randul sau, judecatorul Cristi Danilet a anuntat pe pagina sa de Facebook: "Azi am trimis o scrisoare la Avocatul Copilului - adjunct al Avocatului Poporului, solicitand sa analizeze oportunitatea sesizarii in legatura cu posibila violare a drepturilor unui copil - este vorba de copilului jurnalistului Dan Tapalaga, agresat prin presa scrisa si audio-vizuala. Oamenii au dreptul la o presa sanatoasa. Terorismul mediatic este nociv pentru societate. El nu are nicio legatura cu libertatea de exprimare. Tacerea inseamna complicitate. Refuz ca eu sa contribui la asa ceva."
In media si pe Facebook s-a produs, pe parcursul zilei, un val de solidaritate cu jurnalistul Dan Tapalaga si de condamnari la adresa atitudinii manifestate prin aceasta scrisoare de Oana Stancu si Antena 3. Solidaritate au manifestat inclusiv personalitati publice si jurnalisti care au intrat, de-a lungul timpului, in dispute cu Dan Tapalaga.
de Vily Ursan 24 Feb 2016 08:51