Un liceu de prestigiu din Timişoara nu primește copii în clasa pregătitoare dacă părinții sau bunicii acestora nu au fost la aceeași școală. CNCD s-a autosesizat pentru îngrădirea dreptului la educație.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul liceului Carmen Sylva din Timișoara. Agenția Mediafax relatase că Liceul cu clasele 1-12 Pedagogic este singurul din judeţul Timiş care a impus patru criterii de departajare a copiilor care se înscriu în clasa pregătitoare legate de istoricul părinţilor sau bunicilor cu această unitate de învăţământ, copiii trebuind să îndeplinească cel puţin una dintre aceste cerinţe pentru a avea prioritate.

Astfel, pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, familia acestora trebuie să facă dovada că unul dintre părinţi sau bunici să fie sau să fi fost cadre didactice, că unul dintre părinţi sau bunici lucrează la Liceul Pedagogic, că viitorul elev are fraţi care sunt înscrişi în Liceul Pedagogic, că bunicii sau părinţii au absolvit cel puţin ciclul gimnazial al Liceului Pedagogic.

Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Timiş, Aura Danielescu, deşi aceste criterii pot fi considerate discriminatorii de către unii părinţi, ISJ Timiş a lăsat liceul să impună propriile reguli din cauza cererii mare de înscrieri în clasa pregătitoare la această unitate de învăţământ.

CNCD afirmă că criteriile impuse de liceu „condiționează accesul copiilor la clasa pregătitoare pe criterii de apartenență la o categorie socială”. Aceste criterii încalcă O.G. 137/2000 republicată, mai precis art. 2, alin. 1 și art. 11 alin. 1, a explicat pentru EurActiv.ro Petre Florin Manole, membru CNCD.