Primele concluzii din achetă (surse): Trupa rock primea reducere la chirie dacă aducea în club peste 400 de persoane// Bilanțul tragediei a crescut la 32 de morți. O tânără de 28 de ani a decedat, marți dimineață, la Spitalul Sf. Pantelimon.

UPDATE 22:00 Acționarii clubului Colectiv au fost arestați preventiv

Cei trei acționari și administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Mincu - au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, a decis marți Judecătoria Sectorului 4. Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât cei trei vor fi duși în Arestul Poliției Capitalei. 

UPDATE 20:00 Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că în rondul din zona Clubului Colectiv va fi ridicat un monument în memoria victimelor - „monumentul celor fără de vină”.

Monumentul va fi edificat prin aportul unor personalități ale vieții publice, care au răspuns acestei inițiative, precizează un comunicat al Primăriei.

UPDATE 19:00 Contract între Clubul Colectiv și formația Goodvbye to Gravity pentru asigurarea unui număr de 400 de spectactori la concert

Acționarii Clubului Colectiv au încheiat un contract cu formația Goodbye to Gravity în care se prevedea că, dacă se asigura că vor fi peste 400 de spectatori la concert, nu va fi plătită nicio chirie pentru sală. Daca formația ar fi asigurat între 250 și 400 de participanți, ar fi plătit o chirie de 500 de euro, iar dacă în club s-ar fi aflat sub 200 de oameni chiria era de 1.000 de euro. Informațiile apar în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă a acționarilor clubului Colectiv, Mincu Costin, Anastasecu Alin și Gancea Cătălin, toți trei acuzați de ucidere din culpă.

Potrivit sursei citate, în club s-au aflat la ora izbucnirii incendiului în care și-au pierdut viața 32 de oameni „aproximativ 400 de persoane, dintre care 170 de persoane au suferit grave leziuni traumatice produse prin arsură”.

Contractul a fost semnat în data de 30.10.2015 între SC CLUBCOLECTIV SRL și DIGIDREAM SRL (formația Goodbye to Gravity).

UPDATE 16:40 Papa Francisc a trimis un mesaj de condoleanțe președintelui României

Suveranul Pontif de la Vatican și-a exprimat ”adânca durere pentru incidentul tragic care a avut loc într-un club din București, în care și-au pierdut viața foarte mulți tineri”. Mesajul a fost transmis prin intermediul unei telegrame trimisă, în numele Sfântului Părinte, de cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin, președintelui României Klaus Iohannis.(Realitatea.net)

UPDATE 16:30  Primele informații din ancheta judiciară, potrivit surselor Digi24 și Realitatea TV:

 

  • Flăcările s-au extins foarte rapid. Tavanul a luat foc în 10 secunde și tot clubul a ars în circa 1 minut
  • Cele mai multe dintre victime au leșinat rapid, din cauza fumului otrăvitor, iar la ieșire exista un prag de care cei mai mulți s-au împiedicat.
  • Patronii clubului au condiționat trupa Goodbye to Gravity. Deși erau autorizați pentru doar 80 de locuri, acționarii le-ar fi cerut băieților care urmau să urce pe scenă minimum 400 de invitați. Altfel, trebuiau să plătească 1.000 de euro pentru închirierea sălii.
  • Unele materiale de amenajare interioară a clubului ar fi fost chiar „ușor inflamabile”

UPDATE 15:45 

 

  • Costin Mincu, actionar al clubului Colectiv unde a avut loc tragedia de vineri seara, a postat pe pagina de Facebook a avocatului sau, Vlad Rusu, un mesaj in care spune ca este "impietrit de durerea din mine si din jurul meu" si ca regreta "enorm ce s-a intamplat". (HotNews.ro): "Am vrut sa fac din Colectiv o poveste frumoasa, pentru ca am crezut mereu in pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfarsit printr-un cosmar.

 

UPDATE 14:00

 

  • Guvernul a decis acordarea unor ajutoare de urgență familiile persoanelor care și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv, transmite HotNews.ro. Ajutorul este de câte 5.000 lei pentru fiecare familie. Identificarea beneficiarilor și plata ajutoarelor de urgență se efectuează de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în funcție de domiciliul familiilor. 
  • Clubul Colectiv nu avea nevoie de autorizație de prevenire și stingere a incendiilor pentru emiterea autorizației de funcționare, se arată într-un comunicat al Primăriei sectorului 4, citat de HotNews.ro, care invocă legislația în domeniu și hotărârile de Consiliu local care vizeaza acest domeniu. "Conform Anexei nr. 2 a Hotararii nr. 22/29.02.2012, printre actele necesare pentru obtinerea acordului de functionare nu se regaseste autorizația de prevenire și stingere a incendiilor, rezultă așadar, ca eliberarea acordului de funcționare nu era condiționată de existența acestei autorizații”
  • Guvernul va aproba un proiect de Ordonanță de Urgență prin care le dă dreptul celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) să închidă temporar sau definitiv cluburile găsite cu nereguli. "Vom adopta OUG prin care acordăm puteri direct ISU, nu autorităților locale, sa verifice aceste localuri. Sa le verifice din punct de vedere al protecției incendiilor și să ia pe loc măsura închiderii acestora până își rezolvă problema", a spus Ponta. Acesta a încercat să arunce vina pe funcționarii care "plimbă hârtii" si birocratie. Despre autoritățile locale, Ponta a afirmat că nu au capacitatea de a implementa măsuri dure. 

UPDATE 12:45

O nouă fotografie din seara incendiului din Club Colectiv a apărut în spațiul public. Sursa este Publika.md

UPDATE 12:40

Clubul Colectiv se afla în executare silită din cauza datoriilor la stat, relatează Digi24. Datele provin de la ANAF. Datoria clubului însuma aproape 2.000 de lei.

UPDATE 10:00

Inspectoratul pentru Situații de Urgență solicită sprijinul cetățenilor pentru identificarea tuturor localurilor care nu figurează în evidența sa.

UPDATE 09:10  

Guvernul va discuta în ședința de marți modificarea legislației astfel încât Inspectoratul pentru Situații de Urgență să poată dispune închiderea unor cluburi, baruri sau restaurante care nu respectă normele de siguranță și va putea dispune amenzi de la 50.000 la 100.000 lei, scrie Mediafax. 

Anunțul a fost făcut luni de premierul Victor Ponta. Actul normativ se află în lucru, ministerul Justiției și MAI pregătind modificarea legii în acest sens. De asemenea, se caută formule pentru a elimina din legislația în vigoare posibilitatea acordării autorizațiilor de funcționare în baza unor declarații pe proprie răspundere. 

UPDATE 08:30

130 de persoane mai sunt internate în spitale din București și Ilfov. 90 dintre acestea sunt, în continuare, în stare critică.

Medicii au avertizat zilele trecute că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic, perioada critică pentru pacienți cu arsuri fiind de 3-5 zile.

Medicii Ioan Lascăr și Dan Enescu au declarat, citați de Mediafax că aerul din clubul Colectiv conținea o combinație de otrăvuri greu de imaginat care a cauzat intoxicație și arsuri cum medici cu o îndelungată experiență nu au mai văzut.

Șeful Clinii de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat luni seară că Universitatea Politehnica a făcut o evaluare a compoziției aerului din Colectiv, ce a relevat "o combinăție de otrăvuri cum greu și-ar fi imaginat cineva că există", respectiv de monoxid și dioxid de carbon, monoxid și dioxid de azot, acid cianhidric, acid clorhidric, toluen și xilen.