Patru pacienți în stare foarte gravă și patru pacienți în stare mai puțin gravă pot fi preluați de Spitalul militar din Bruxelles, dacă aceștia își vor da acordul, a declarat Comandantul Spitalului Militar Central vineri dimineață.

UPDATE 18.00: Forțele Aeriene Române vor transfera, în noaptea de vineri spre sâmbătă, răniți în incendiul din clubul Colectiv. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, nouă pacienți vor fi transferați în Olanda, șase dintre ei fiind ventilați, iar opt către Belgia, trei dintre aceștia fiind de asemenea ventilați.

 Doi pacienți sunt în stare critică la Spitalul Militar Central, au declarat reprezentanții acestui spital vineri dimineață. „Pentru aceștia nu am putut face grefa de piele, însă ieri seară am primit vizita dlui președinte Klaus Iohannis care a discutat cu aceștia”, a declarat Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", Florentina Ioniță Radu.

Aceasta a mai spus că o echipă de medici militari din Bruxelles au venit să evalueze dacă pot fi sau nu transportați în Belgia. În cadrul spitalului militar din Bruxelles ar fi capacitate disponibilă.

„Acești doi pacienți în stare critică ar putea fi transportați. În total, spitalul din Bruxelles poate prelua 4 pacienți în stare foarte gravă de pe teritoriul  României și 4 pacienți în stare mai puțin gravă. Transportul se va face cu avioane ale MAPN”, a declarat medicul Florentina Radu.

Ministrul Sănătății, Nicolae Banicioiu a declarat vineri dimineață că 127 de răniți în incendiul de vinerea trecută de la clubul Colectiv sunt în continuare internați, 65 dintre ei fiind în stare critică și gravă, potrivit HotNews.ro.

El a precizat că în acest moment este "un numar mai mare de bolnavi stabilizați", iar situația a evoluat mai bine în ultimele două zile. Intr-o declarație de presă la Ambasada Franței, el a ținut să le mulțumească medicilor francezi specializați în tratamentul arsurilor grave, care se află la București pentru a ajuta la tratarea răniților. 

Două dintre victimele incendiului au fost deja transportate în Israel, iar alți pacienti ar putea pleca spre alte țări chiar în cursul zilei de vineri, transmite și Digi24. 

După Israel și Franța, Belgia, Olanda, Germania și Marea Britanie și-au anunțat și ele sprijinul. Medicii de acolo pun la dispoziție paturi în centre specializate pentru arși, pentru a ușura munca medicilor români.