Indemnizația de creștere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui și se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon, au decis, marți, deputații din Comisia de muncă a Camerei Deputaților, relatează News.ro.

Persoanele care în ultimii doi ani anterior datei nașterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activități independente, venituri din activități agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului până când acesta împlinește 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Cuantumul indemnizației va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani și nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe țară garantat.

Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemenală, de tripleți începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere, scrie News.ro.

Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulți copii din aceeași sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizație de 85 % din salariul minim brut pe țară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din indemnizația minim garantată.

Prevederile urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016, dacă vor fi adoptate de plenul Camerei Deputaților, for decizional în privința acestui proiect.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost prezentă la lucrările Comisiei de Muncă, dar a explicat că nu susține toate modificările adoptate de deputați.

''Ținând cont de posibilitățile de susținere bugetară, chiar dacă o să vă supărați pe mine, nu pot să vin să vin să susțin tocmai pentru că manifestăm o preocupare și o grijă față de mame și femei (...) Vă solicit renunțarea la cele două opțiuni de concediu și reglementarea pentru toate situațiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilitățim, menținerea limitei maxime de 3.400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserție cu un an. Pentru această variantă estimăm o creștere de aproximativ 4.000 de beneficiari și un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat'', a declarat ministrul Muncii, potrivit Mediafax.