Comisia Europeană a anunțat că va închide procedura de Articol 7 împotriva Poloniei, deschisă în 2017 cu scopul de a stopa regresul statului de drept în țară, scrie euronews.com.

Din 2017 sunt monitorizate încălcările sistematice ale valorilor fundamentale ale țării și erodarea continuă a independenței. În ultimii ani, Polonia a fost constrânsă să se prezinte la audieri regulate în fața celorlalte state membre pentru a da socoteală de progresul sau regresul său în acest sens.

Anunțul, făcut în mod neașteptat luni, stabilește că nu mai există „riscul clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia”.

Până acum, doar Polonia și Ungaria au fost supuse articolului 7.Cu toate acestea, înainte ca textul legal să poată fi retras oficial, decizia trebuie să fie validată de statele membre. În acest sens, la sfârșitul acestei luni este programată o întâlnire a miniștrilor afacerilor europene.

Astăzi începe un nou capitol pentru Polonia”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. „Este rezultatul muncii grele și al eforturilor hotărâte de reformă.

”Decizia luată de Comisie reprezintă o victorie politică a premierului Donald Tusk, care, la preluarea mandatului anul trecut, a făcut din restabilirea relațiilor Varșovia-Bruxelles o prioritate de vârf pentru executivul său pro-european.

Guvernul Tusk a prezentat la mijlocul lunii februarie un „plan de acțiune” alcătuit din nouă proiecte de lege special concepute pentru a restabili independența judiciară de la cea mai înaltă instanță a țării la cele obișnuite. De asemenea, s-a angajat să respecte deciziile Curții Europene de Justiție (CEJ) și primatul legislației UEDeschiderea a dat roade rapid: la sfârșitul lunii februarie, Comisia a eliberat 137 de miliarde de euro în fonduri de redresare și de coeziune, bani care înainte fuseseră refuzați Poloniei din cauza lipsei garanțiilor judiciare pentru a proteja finanțele blocului.

Cu toate acestea, planul de acțiune”, urmărește mai mult decât câștiguri financiare: scopul său final a fost să pună capăt Articolului 7 și să elibereze Polonia de reputația proastă care o însoțeaMinistrul Justiției Adam Bodnar, care a condus inițiativa, a dorit ca anunțul să coincidă cu cea de-a 20-a aderare a țării, programată pentru 1 mai. Bodnar a recunoscut că redresarea este o lucrare în desfășurare și că trebuie făcut mai mult din punct de vedere legislativ.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA