Comisia Europeană avertizează de mulți ani România că nu a îndeplinit obligația de interconectare a rețelelor de gaze naturale cu statele vecine membre UE.

Gazoductul care va lega România de Bulgaria pe sub Dunăre va fi gata până la finele acestui an, ceea ce va duce la creșterea securității energetice în cele două țări, a declarat duminică ministrul energiei, Vlad Grigorescu, prezent la ceremonia de deschidere a Forumului Energetic Regional FOREN 2016.

„La sfârșitul acestui an vom finaliza interconectorul România-Bulgaria. După mai mulți ani de poticneli, în sfârșit acest proiect va fi dus la capăt. Și noi, și bulgarii, vom beneficia prin creșterea securității energetice”, a spus ministrul.

El a subliniat, în discursul său, faptul că România are unul dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune.

"România are unul dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune, e puternic, e solid, situația lui se îmbunătățește. Chiar dacă sunt zone supuse unor transformări, tensiunile sunt rezultatul unui proces de îmbunătățire. Suntem un contributor important la nivelul regiunii. Ne asigurăm noi înșine securitatea energetică și, chiar dacă avem sincope, le facem față, suntem un exemplu pozitiv pentru regiune", a spus Grigorescu.

În ceea ce privește conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), ministrul a arătat că este pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp când România s-a angajat să realizeze 500 de kilometri de conductă nouă, cu finanțare europeană.