Programul Operațional Regional (POR) nu este întrerupt formal, există o scrisoare de atenționare din partea Comisiei Europene în legătură cu anumite corecții financiare de aplicat, a explicat comisarul european Corina Crețu

UPDATE Programul Operațional Regional a fost deblocat deja, a declarat, duminică, premierul Dacian Cioloș, după discuțiile cu comisoarul european Corina Crețu.
 
"Spuneam ieri, de exemplu, pe Programul Operațional Regional, că programul era blocat. Ei, s-a deblocat deja, de ieri, după o discuție cu doamna comisar, pentru că, între timp, am aflat că autoritățile, administrația de la Ministerul Fondurilor Europene și de la Ministerul Dezvoltării Regionale furnizaseră clarificările așteptate de Comisia Europeană legat de anumite proiecte”, a spus Cioloș, citat de Agerpres.

În cadrul întâlnirii de vineri dimineață cu premierul Dacian Cioloș Corina Crețu a spus: „Mă preocupă în mod special închiderea în bune condiții a perioadei de programare 2007-2013, având în vedere că mai sunt doar 6 săptămâni până la 31 Decembrie 2015, termenul limită până la care Comisia Europeană acceptă facturi pentru a fi decontate. Deci, în opinia Comisiei Europene, implementarea proiectelor din perioada de programare 2007-2013 reprezintă o prioritate.

La conferința de presă susținută după întâlnirea avută cu comisarul european, primul ministru a spus că a găsit Programul Operațional Regional blocat, iar EurActiv.ro a obținut de la coordonatorul acestui program informația potrivit căreia ar fi vorba de circa 100 proiecte pentru care un audit al Comisiei Europene a solicitat reverificări.

Crețu a mai spus că a discutat cu premierul un plan de măsuri și acțiuni, în baza căruia gradul de absorbție să depășească 70% pentru toate fondurile structurale.„Consider că România are nevoie de stabilitate la nivelul autorităților de management, pentru a-și intensifica eforturile de încheiere în condiții cât mai bune a perioadei de programare 2007-2013”, a mai declarat comisarul european.

În același timp, privind perioada financiară 2014-2020 comisarul european a amintit, din nou, stadiul realizării condiționalităților ex-ante. „Este necesară luarea unor măsuri concrete pentru îndeplinirea condiționalităților ex-ante prevăzute în Regulamente, în special în domeniul achizițiilor publice, sănătății și managementului deșeurilor”, adăugat Corina Crețu.

Condiționalitățile ex-ante reprezintă o listă de măsuri: strategii, acte normative, proiecte pe care autoritățile române trebuie să le finalizeze pentru a putea primi decontări pe fondurile UE 2014-2020.