Dan Suciu a anunțat, joi, că premierul a decis, în urma scandalului dezinfectanților, să trimită Corpul de control la Comisia de biocid. Totodată, va fi verificată rigoarea testelor efectuate în spitale de Ministerul Sănătății.

”Guvernul își asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situației (din sănătate) și altele structurale pentru perioada imediat următoare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, într-o declarație de presă.

Pe termen scurt, premierul Dacian Cioloș a decis să trimită Corpul de control ”care va demara un control la nivelul Comisiei de biocid de pe lângă Ministerul Sănătății, comisie care stabilește caietele de sarcini și criteriile de utilizare a dezinfectanților intraspitalicești”, a spus Suciu.

El a mai spus că Guvernul vrea să știe dacă criteriile au fost respectate și dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecție.

”Totodată, Corpul de control al premierului va analiza rigoarea metodologică a inspecțiilor de sanitație realizate de Ministerul Sănătății în ultimele zile pentru a avea garanția corectitudinii rezultatelor transmise în ultimele zile. În caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi transmise Parchetului, care deja s-a sesizat în legătură cu o serie de probleme din sistem pentru a fi utilizate în ancheta aflată în derulare”, a anunțat Suciu, care nu a dorit să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Dan Suciu a reamintit că, în acest moment, Corpul de Control analizează ”declarațiile contradictorii legate de folosirea Secției de Arși a Spitalului Floreasca”.

Pentru următoarea ședință de guvern va fi pregătită o HG prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea unui laborator în procedură de urgență.  

De asemenea, purtătorul de cuvânt a spus că Sănătatea va deveni prioritatea numărul 1 a Cabinetului Cioloș.

După dezvăluirile din presă privind dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma folosiți în spitale, Ministerul Sănătății a efectuat teste de sanitație la mai multe spitale din București și din țară.

Miercuri, ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu a anunțat, într-o conferință de presă, că au fost recoltate 3.526 de probe.

Din cele 3.526 de probe "un număr de sub 5% au fost teste neconforme pentru diferite produse biocide testate", a declarat Cadariu, precizând că testarea s-a făcut în laboratoarele unităților sanitare, în laboratoarele direcțiilor de sănătate publică și în laboratoare private cu care unitățile sunt sub contract.

Concluzia ministrului a fost că "pacienții sunt în siguranță".

Președintele Alianței Medicilor din România, Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, a spus, joi, că organizația pe care o reprezintă contestă testarea făcută de Minister.

Întrebat la RFI cât de relevante sunt rezultatele testelor, Tănase a explicat că este vorba despre teste de contaminare, de bacteriologie, ce urmăreau să vadă dacă existau bacterii pe suprafețe și pe mâinile personalului.

"Aceste teste au verificat eficiența substanțelor dezinfectante, nu concentrația acestora. S-au testat doar bacteriile. Nu s-au testat viruși, spori sau fungi", a declarat președintele Alianței Medicilor.

Dîncu: Cadariu e un ministru foarte bun, nu cred că vor mai fi remanieri

De la Cluj, vicepremierul Vasile Dîncu spune că Patriciu Achimaș-Cadariu este un foarte bun specialist și "face foarte multe lucruri bune" în activitatea sa de la minister, adăugând că acesta se bucură de sprijinul premierului Dacian Cioloș și al întregii echipe de miniștri.

”Nu cred că vor mai fi remanieri în perioada următoare, am trecut la o fază de lucru, de implementare a proiectelor și în cazul în care nu se vor întâmpla accidente, nu cred că va fi acest lucru. Vreau să vă spun că domnul Patriciu Achimaș este un foarte bun ministru. Din păcate, a moștenit în acest minister și în general în viața medicală din România o criză în care este foarte greu să te descurci. Ministerul este aproape gol, nu sunt specialiști, pentru că nivelul de salarizare este foarte slab în minister, are deficiențe de specialiști în minister, dar a făcut foarte multe lucruri bune în această perioadă", a declarat Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.

"Noi avem toată încrederea în ceea ce face Patriciu Achimaș. Are multe crize, în fiecare săptămână îi apare câte ceva nou și este foarte greu de gestionat. Eu îl înțeleg foarte bine, lucrez cu el foarte bine, îl sprijin cât pot, premierul îl sprijină, face foarte multe lucruri bune. Este un foarte bun specialist", a mai spus Dîncu.