Comisia Europeană a lansat miercuri cererea de propuneri pentru 2022 în cadrul Corpului european de solidaritate.

Corpul european de solidaritate este un program al UE destinat tinerilor care doresc să participe la activități de solidaritate în diverse domenii, de la ajutorarea persoanelor defavorizate, până la acțiuni în domeniul sănătății și al mediului, în întreaga UE și în afara granițelor sale.

Această cerere de propuneri introduce posibilitatea ca participanții să se implice în operațiuni de ajutor umanitar în întreaga lume, pentru a crea legături de solidaritate între organizațiile și voluntarii din țările UE și oamenii și comunitățile din afara Uniunii. Această nouă componentă a proiectelor internaționale poartă denumirea de „Corpul voluntar european de ajutor umanitar”.

Cererea de propuneri contribuie la multiplicarea oportunităților de solidaritate pentru tineri în cursul Anului european al tineretului 2022, punând la dispoziție aproape 139 de milioane EUR pentru a finanța proiecte de voluntariat, de solidaritate și conduse de tineri, echipe în domenii cu prioritate ridicată, axate pe promovarea unor stiluri de viață sănătoase și pe conservarea patrimoniului cultural, precum și Corpul voluntar european de ajutor umanitar.

Bugetul total al programului „Corpul european de solidaritate” pentru perioada 2021-2027 se ridică la un miliard de euro.

Pe parcursul celor șapte ani ai săi, acest program al UE va permite unui număr de cel puțin 270 000 de tineri să participe la acțiuni de solidaritate.

„În contextul Anului european al tineretului 2022, Corpul european de solidaritate va constitui un instrument important pentru sprijinirea participării și a angajamentului civic al tinerilor și îi va ajuta să construiască un viitor mai bun, mai ecologic, mai digital și mai favorabil incluziunii. Programul va oferi, pentru prima dată, oportunități de a contribui la operațiunile de ajutor umanitar. În anul care vine, vom mobiliza voluntarii și în cadrul unor activități și proiecte de promovare a unui stil de viață sănătos și a patrimoniului cultural”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.