Ministrul sănătății recomandă de Paște izolarea la domiciliu și distanțarea socială. Premierul Ludovic Orban, în schimb, spune că nu există riscuri de răspândire a virusului, dacă se respectă prevederile Acordului MAI-BOR.

”Așa cum a fost gândit acest parteneriat, dacă e respectat, el nu va genera riscuri de răspândire”, a declarat marți seara, la Realitatea Plus, premierul Ludovic Orban, adăugând că nu va exista interacțiune fizică între cei care distribuie lumina și credincioși.

Orban a mai spus că vor exista echipe de jandarmi și de polițiști care vor veghea la respectarea regulilor.

În timp ce a făcut concesii BOR, premierul a ținut să le mulțumească românilor din străinătate care au decis să nu se reîntoarcă în țară de Paște:

"Le mulțumesc românilor care ar fi vrut să vină acasă de Paște și care până la urmă au luat decizia de a nu mai veni. Au făcut un lucru înțelept, au făcut o faptă bună, mai ales știind că mulți dintre ei muncesc, trăiesc în țări unde răspândirea virusului este foarte mare, au înțeles că este mult mai bine și pentru familiile lor, și pentru prietenii lor să nu vină acasă de Paște și le mulțumesc foarte mult. Mă bucur că îndemnurile noastre au dat roade. Să știți că a scăzut numărul de români care se întorc în țară".

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, are o altă părere, recomandând, inclusiv de Paște, distanțarea socială și izolarea la domiciliu.

”Discutăm foarte des când se iau aceste măsuri, eu cel puțin am militat pentru continuarea izolării, pentru menținerea distanțării. Ați văzut și astăzi pe domnul președinte Iohannis în prelungirea stării de urgență. Este un moment deosebit, un moment religios, dar și un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufletești, cât și cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacților, a persoanelor pozitive. Ne aflăm într-un scenariu în care toți pacienții care se prezintă sunt suspecți de coronavirus”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

”Dacă aceste măsuri de distanțare socială nu sunt respectate putem avea o transmitere locală accentuată, putem avea un număr de cazuri în săptămâna următoare care să forțeze sistemul sanitar, putem avea un număr de cazuri grave, severe, care pot forța Terapia Intensivă. O curbă accelerată cu un număr mare de cazuri poate încărca un sistem sanitar”, a adăugat ministrul.

Întrebat ce să facă românii de Paște, ministrul a precizat: ”Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniște sufletească și recomand niște sărbători mai altfel pentru a avea la anul niște sărbători deosebite”.

Cedarea statului laic în fața BOR a venit chiar în ziua în care a fost prelungită cu 30 de zile starea de urgență.

”Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital”, i-a îndemnat cu acest prilej pe români președintele Klaus Iohannis.

Catolicii, protestanții și celelalte confesiuni creștine au sărbătorit Învierea Domnului duminică, fără a beneficia de excepțiile de la starea de urgență acordate BOR.

Președintele Klaus Iohannis a stat acasă împreună cu soția și i-a îndemnat și pe ceilalți români care au sărbătorit Paștele duminică să facă la fel.

Marcel Vela anunță un acord între MAI și BOR pe perioada Paștelui

Mai mult pe EurActiv »